Drvena galanterija iz Malošišta osvojila evropske kupce i izbirljive Japance

Danski dizajn, evropski kvalitet, a proizvodi iz Malošišta. Tako započinjemo priču o uspešnom mladom preduzetniku, Saši Stojanoviću iz Malošišta, čiji su proizvodi od drveta osvojili evropske kupce.

Ručno izrađeni prozvodi, od najkvalitetnijeg domaćeg drveta, našli su se u rafovima najprestižnijih evropskih radnji poput Danske, Nemačke, Francuske, Italije, pa čak i dalekog Japana, Novog Zelanda, SAD-a, Kanade, a u poslednje vreme i Singapura i Hong Konga.

Deo drvene galanterije koja seizrađuje u Malošištu

Saša Stojanović vlasnik je  porodične firme u Malošištu „WOOD HOLZ“ koja se bavi dizajniranjem, proizvodnjom i prodajom ekskluzivne drvene galanterije za hotele, restorane, picerije i naravno domaćinstva. Proizvodi su najvišeg kvaliteta i izrađeni su od čistog orahovog, trešnjinog, bagremovog i jasenovog drveta, takođe drvene proizvode izrađuje i od uvoznog maslinovog drveta.

  • Slučajno sam upoznao predstavnika jedne skandinavske firme koji je došao u Srbiju kako bi proizvodio ovu vrstu galanterije, ali je naišao na brojne probleme prilikom nabavke sirovina. Ja sam se već bavio sličnim poslom tako da smo uspostavili saradnju i od 2011. mogu slobodno reći da uspešno se bavim ovim poslom. – započinje priču Saša Stojanović za radio Koprijan.

Kako ističe proizvode rade po danskoj  licenci, ali kroz rad i praksu uneo je dosta novih detalja i osmislio nove proizvode.

U bogatom proizvodom programu našle su se drvene činije, daske za seckanje izuzetnog kvaliteta i dizajna, mlinovi za biber, kutije za začine, daske za pice,  lajsna za noževe sa skrivenim magnetima, rende za tvrdi sir od trešnjinog drveta i prohromskim delom koji se skida, avan neobičnog dizajna,  štipaljke za salate i roštilj, daske za serviranje, stalak za noževe…

  • Evropski kupci su zahtevni. Za svaku zemlju imamo posebnu paletu proizvoda. Ali najeksluzivnije su daske za sečenje od kuvanog bagrema zbog posebne prirodne šare drveta. Zanimljivo je da što su šare bagrema vidljivije, to je drvo tvrđe, tako da prilikom rada u kuhinji, odnosno sečenja na toj dasci nema oštećenja. – kaže vlasnik WOOD HOLZ-a.

On ističe da je kod nas u zemlji najprodavaniji drveni mlin za biber, a u inostranstvu držač za noževe koji je napravljen od kombinacije oraha i trešnje, koji je malo skuplji, i od lipe i trešnje, koji je svetlije boje i jeftiniji. Takođe, izrađuju i drvene kutije za začine, koje imaju silikonsku traku sa nazivom začina.

  • Naši proizvodi još uvek nisu našli put do kupaca u našoj zemlji. Nekoliko radnji u Beogradu u Novom Sadu prodaju naš proizvodni program, ali u jugoistčnoj Srbiji gotovo i da nemamo radnju sa našom robom. U prilog tome govori i činjenica da izrađujemo kutije za začine sa 11 različitih natpisa na četiri jezika, ali nažalost ne i na srpskom. Mada, restorani i hoteli u našoj zemlji su naručili proizvode iz naše ponude. Nedavno sam jednom elitnom beogradskom hotelu, po njihovoj zamisli, izradio daske, od najkvalitenijeg drveta, za serviranje hrane.- dodaje Saša Stojanović.

Kako kaže njegovima porodična firma posluje sa velikim stranim distribuiterima poput firmi Scanwood, Steel function, Neon living. Uz pomoć njihove velike distributivne mreže umetnička dela od drveta iz Malošišta našla su se na rafovima prodavnica širom sveta. Preko 60 odsto proizvodnje plasira preko danske firme Scanwood, ali je morao da ispuni i visoke standarde u pogledu kvaliteta i bezbednosti proizvoda.

  • Većina proizvoda je od orahovog i trešnjinog drveta, a posebna ekskluziva je kuvani bagrem koji ima prelepu i neponovljivu teksturu. Pre izrade drvo se kuva i time se štiti i vrši dezinfekcija, ali tim procesom svako drvo dobija svoju prirodnu boju i šare su izraženije. Tako trešnja ovim procesom postaje crvena, orah dobija razne nijanke braon boje , maslina dobija zlatnu boju. Proizvode na kraju premazujemo prehrambenim uljem ili pčelinjim voskom. – kaže naš sagovornik.

Iako sve deluje jednostavno i sitno na prvi pogled bilo je potrebno mnogo razmišljanja, planiranja, zanatskog umeća i ideja da sve ovako ispadne na kraju. Svi komadi kuhinjskog probora su funkcionalni, bezbedni, a šare na njima nisu gravirane već su delo prirode.

  • Japanci najviše traže proizvode od javora. On je prirodno bele boje i od njega izrađujemo držače za filter kafu. Oni su bili oduševljeni dizajnom i finoćom izrade tako da taj proizvod najviše plasiramo na japansko tržište. –
Predmeti od javora: krckalica za orah, avan i činije za serviranje

Kako su kuhinjski proizvodi od čistog drveta i sto posto  ekološki, jer ne koriste boje i lakove, za strane kupce cena ovakvog kvalitetnog proizvoda ne predstavlja problem.

  • Sama sirovina za izradu je skupa. Recimo orah, pareni i sušen, nabavljam po ceni od 600 do 1000 evra po kubiku, drvo trešnje od 350 do 500, bagrem oko 450, dok drvo masline uvozim iz Italije i njegova cena je 3.600 evra po kubiku.- ističe Saša Stojanović.

Na kraju dodaje da u postupku proizvodnje se trudi da maksimalno sačuva prirodnu lepotu drveta i razigranost šara.

  • Poštujem drvo. Koristim najmoderniju tehnologiju i trudim se da svi naši proizvodi budu što zanimljiviji kupcima, kako u pogledu dizajna tako i u pogledu bezbednosti i kvaliteta.- završava razgovor mladi vlasnik preduzeća iz Malošišta.

A mi mu čestitamo na ideji i snalažljivosti. Njegovo traganje za idejom čime bi mogao da „osvoji svet“  se isplatilo i pokazao je naše prirodne resurse u najboljem svetlu probirljivim kupcima zapadnih zemalja Evrope.

M.Jovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *