Dveri traže veća izdvajanja za poljoprivredu u opštini Doljevac

Ja Dveri0
Nenad Stojiljkovic

Nenad Stojiljković, odbornik u SO Doljevac, uputio je našoj redakciji saopštenje za javnost, a povodom amandmana koji je predložio za prošlu sednicu SO Doljevac, a koji je odbijen.

On ističe, da je amandmanom tražio da se u budžetu za 2018.godinu izdvoje sredstva u iznosu od 30 miliona dinara za direktnu subvenciju i pomoć poljoprivrednim proizvođačima, kroz bespovratana sredstva za nabavku mehanizacije, podizanje plastenika, nabavku sadnog materijala u voćarstu, nabavku priplodnih grla ili  razvoj pčelarstva.

U saopštenju se kaže, da je lokalna vlast u Doljevcu je u izveštaju o izvršenju budžeta koji je  dostavila skupštini na usvajanje, prikazala da je u 2017.god. i od onako mizernih 3,5 miliona  iz sopstvenih izvora u opštinskom budžetu, realizovala svega 475.200 din. u ,,poljoprivredu, što je 0,05% ili sto puta manje od preporuke ministarstva da se na svim nivoima vlasti izdvaja minimum 5% za poljoprivredu.

Da stvar bude još gora na istoj,devetoj sednici Skupštine opštine Doljevac održanoj 30.11.2017. usvajan je Program korišćenja sredstava budžeta namenjenih razvoju poljoprivrede u opštini Doljevac za 2018. godinu.  gde se ponovo ne predviđa ni jedan jedini dinar za subvenciju i pomoć poljoprivrednim proizvođačima što je ne dopustivo- ističe u saopštenju za javnost Nenad Stojiljković, odbornika Dveri u SO Doljevac.

On kaže da je kroz  amandman koji je podneo iskoristio je sve zakonske mogućnosti da se program koliko toliko vrati u normalu za običnog čoveka. Amandman se odnosio upravo na izdvajanje 30.000.000din za direktnu subvenciju i pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a na taj način bi se donekle vratio deo novca kojeg poljoprivrednicu kroz porez  daju  u budžet.

U saopštenju dostavljenom našoj redakciji se dalje kaže da  područje opštine Doljevac ima izuzetan potencijal za razvoj povrtarstva, voćarstva, pčelarstva . Da nije tih proizvođača, smatra Stojiljković,  koji teškim radom zarađuju svaki dinar, ne bi bilo ni opštine, ni akva parka, ni javnih službi, ni doma zdravlja, ni drugih sadržaja u našoj opštini. Ti ljudi žaslužuju da im se kroz subvencije, barem delom vrati od onog što se od njih uzima.Većom poljoprivrednom proizvodnjom, stvorili bi se uslovi i baza za prerađivačke kapacitere i otvaranje prerađivačkog pogona u opštini, što bi dodatno uticalo na upošljenost građana opštine.

„ Iako su odbornici opozicije u doljevačkoj Skupštini glasali za usvajanje amandmana,na žalost skupštinska većina, koju čini SNS, u poljoprivrednoj opštini kakva je Doljevac je odbila amandman, uz obrazloženje da usvajanje ovog amandmana ,,neće uticati pozitivno za razvoj poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine, a imaće negativne finansijske efekte na lokalni budžet.“ kaže Stojiljković u svom saopštenju za javnost, a dostavljenom našoj redakciji.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *