Filmski susreti Niš: Pred publikom i novinarima glumci filmova Izgrednici i Prokleti pas

Filmski sureti u Nišu bez obzira na vremenske neprilike i dalje privlače veliki broj gledalaca. Ipak, organizator je publici ponudio i rezervnu opciju, tako da svi koji imaju karte filmove mogu gledati i u Cineplexx-u, bez obzira na to što će se prikazivanja održavati i na Letnjoj pozornici u Tvrdjavi, gde će se glumci, po tradiciji pokloniti publici nakon  projekcije.

Detalj sa konferencije za štampu (Foto:J.K.)

Tradicija je takodje da se svake večeri bira glumac čija je uloga u filmu koji su tada bili prikazani bila najupečatljivija, tako da je posle Miloša Bikovića, koji je bio proglašen za glumca prve festivalske večeri, tu titulu sinoć poneo Srdjan Žika Todorović, za ulogu Sergeja u krimi komediji Prokleti pas, ali nije prisustvovao današnjoj konferenciji za novinare. Za one koji nisu pogledali film, radnja se vrti oko jednog četvoronožnog ljubimca, zbog kojeg Aleksandra, Jovana i Marija dolaze u sukob sa kriminalnom bandom, koju vodi Sergej, neumoljivi narko diler. Kriminalci bivaju dovedeni u zabludu misleći da je reč o medjunarodnoj akciji. Jelena Galović, kojoj je ovo debitantska uloga,  igra jednu od tri ženska lika, nosilaca filma, što se na domaćoj filmskoj sceni retko dešava, a što ovaj film, kako je danas rečeno na konferenciji za medije, izdvaja od ostalih. Film Prokleti pas, nastao u privatnoj produkciji,  ipak po mišljenju kritike, nije film koji može pretendovati na visoke ocene, ali je ostvarenje koje vam može pružiti 88 minuta zabave.

Sasvim druga  priča dešava se oko ostvarenja Izgrednici, nastalog u crno-beloj tehnici, reditelja Dejana Zečevića, u kom  glume Radovan Vujović, Marta Bjelica, Mladen Sovilj. Ovaj vrhunski triler priču plete oko troje studenata, koji radeći na jednom eksperimentalnom projektu, nesvesno postaju deo njega, što pokreće niz dešavanja, praveći haos od njihovih života.  Svetozaru Cvetkoviću poverena je uloga njihovog profesora, koji se ne libi da u trenutku kada se situacija  izmakne kontroli, napusti svoje studente. –Društvo u kojem danas živimo je krajnje destruktivno društvo, što znači da ima opasnu rušilačku ambiciju. Tamo gde je bio red nastaje haos, čiji smo svi mi danas svedoci i u stvarnom životu a ne samo u ovom filmu. Ljudi svuda oko nas, žive u jedno nesretno doba, u društvu koje se raspada kao kula od karata, koje se ne gradi, nego razgradjuje, što je i osnovna tema filma. Kao takvo, to društvo je najlošija moguća škola za mlade generacije  koje ne znaju na koju stranu da krenu. Učeći loše stvari od onih starijih koji su im služili za primer, razvijaju  destruktivne ambicije, koje nisu samo fizičke, već duhovne, što je još opasnije. Moja uloga u ovom filmu, koji je realna slika današnjeg društva, je upravo takva. Glumim pofesora koji  manipuliše svojim idejama i svojim studentima i koji se ne libi da ih napusti u trenutku kada dodju do tačke sa koje nema povratka, rekao je danas Cvetković novinarima na konferenciji za štampu.

Sličnog je mišljenja i  Radovan Vujović, koji tumači jednog od troje studenata. – Nas troje u filmu pripadamo izgubljenoj i napuštenoj generaciji, koja nema dobar sistem vrednosti, koja je prepuštena sama sebi i koja upada u opšti haos i kreće putem sa kojeg su šanse za povratak veoma male.  

-Dodala bih, da se u filmu radi o mladim ljudima koji dolaze iz potpuno različitih socio-ekonomskih sredina, ali koji imaju nešto zajedničko. To je opšta apatija i bes koji nemaju gde da  usmere, što briše sve razlike medju njima, pokazujući tako da, kada ceo svet padne u haos, više nije bitno ko  iz kog miljea dolazi, jer svi postaju isti, napominje Bjelica.

Dodajmo i to da je večeras  na programu Filmskih susreta niška premijera kriminalističkog filma Meso, u kojem su glavni protagonisti  Igor Djordjević, Vuk Kostić, Nikola Pejaković, kao i hrvatska drama Agape u kojoj glavnu ulogu igra proslavljeni glumac Goran Bogdan, koga je naša publika gledala i u Senkama nad Balkanom, u kom je maestralno odigrao lik teroriste Mustafe.

28.avgusta biće prikazana komedija Patuljci sa naslovnih strana sa Gordanom Kičićem i Borisom Milivojevićem.  SF i ljubav se prepliću u engleskom ostvarenju Ederlezi Raizing  uzbudlјivoj naučno-fantastičnoj priči iz bliske budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri, koji će publika takodje moći  da pogleda iste večeri.

J.Kozomara

https://soundcloud.com/radiokoprijan/filmski-susreti-dan-treci

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *