Protagonisti “Južnog vetra” govore za radio Koprijan

Filmske projekcije  53. Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu počele su  ekskluzivom, premijernim prikazivanjem filma “Južni vetar”, reditelja Miloša Avramovića, kriminalističkog filma, sa elementima trilera, inspirisan istinitim dogadjajima, koji govori o kriminalnim aktivnostima grupe mladih ljudi, koji u želji za boljim životom prave pogrešan izbor. Glavnu ulogu u filmu tumači Miloš Biković, koji je nakon svetske premijere filma, sinoć, prema mišljenju publike, bio najbolji glumac prve festivalske večeri. Pored njega zapažene role odigrali su i Miodrag Radonjić, Miloš Timotijević, Dragan Bjelogrlić, Srdjan Žika Todorović. Većina filmske ekipe prisustvovala je projekciji filma i poklonila se niškoj publici, a danas su glumci o svojim utiscima govorili za medije.

Miloš Biković kaže da je sinoć film gledao prvi put, kao i publika prisutna na Letnjoj pozornici u Tvrdjavi, a zanimljivo je istaći da je  uloga Petra Maraša, koga glumi u ovom ostvarenju, prva uloga negativca za njega od početka glumačke karijere. –Do sada sam igrao pozitivne likove, pa iako je to zahtevan glumački posao, dosta često je u scenarijima takav lik dosadno napisan. Jer kada je protagonista izuzetno pozitivan, glumac mora da traži neke njegove negative osobine  kako bi ga, da tako kažem, očovečio. Igrati negativca je takodje zahtevno, ali i izazovno za glumce, naročito kada tako nešto igraju prvi put.

Današnja konferencija za štampu

Pandan mladom kriminalcu, je kriminalac starije generacije, koga pak u ovom ostvarenju tumači Dragan Bjelogrlić. Saradnja ove dvojice glumaca bilo da je to pred kamerama, ili u ulozi glumac-režiser i dalje se nastavlja, a počela je da podsetimo još od Montevidea. Manje je poznato da je Biković trebalo da igra mladjeg inspektora i u popularnoj Bjelinoj seriji koju je režirao i u kojoj je glumio “Senke nad Balkanom”, ali su ga mnogobrojne glumačke obaveze  sprečile u tome. Ipak, s obzirom na drugi i treći nastavak koji se pripremaju, ne isključuje mogućnost da do saradnje ipak dodje. –Žao mi je što nisam mogao da delim kadar sa  Draganom i u toj seriji, uzimajući u obzir našu odličnu poslovnu saradnju, ali i prijateljstvo. S druge strane Dragan je izuzetno zahtevan kada se radi, jer traži da se projektu na kom radi posveti celokupna pažnja, traži celog glumca, svo njegovo vreme i na taj način iz projekta izvlači maksimum, u odnosu na raspoložive mogućnosti. Ne sumnjam da je želja da opet saradjujemo obostrana, ali opet sve zavisi od naših rasporeda, kazao je Biković za radio Koprijan.

U razgovoru sa Milošem Timotijevićem

No da se vratimo na “Južni vetar”. Ulogu inspektora policije i sponu izmedju politike na jednoj i kriminala na drugoj strani tumači Miloš Timotijević, koji je kaže sinoć takodje prvi put gledao film.- Bio sam jako uzbudjen, jer ni ja nisam gledao film, zbog čega sam bio  malo više nervozan, ali nisam sumnjao u dobar prijem kod publike, s obzirom na odličnu priču. Zanimljivo je da u ovom filmu ni jedan lik nije pozitivan, pa i ja kao inspektor policije nisam izuzetak. Ne bih da otkrivam detalje gledaocima koji još uvek nisu pogledali film, ali računajte na neverovatne obrte, rekao nam je Timotijević.

Miloš Biković, Miodrag Radonjić (Foto:IMDb)

Zapaženu rolu u ovom filmskom ostvarenju odigrao je još jedan mladi glumac Miodrag Radonjić, koji je poslednjih godina sve popularniji, s obzirom na angažmane koje ima u filmu i na televiziji.-Najveća želja mi je da se publici dopande film, tim pre što je ovo jedno odlično ostvarenje, protkano krimi pričom i trilerom sa elementima  balkanskog humora, na koji publika odlično reaguje. Takodje, zanimljivo je i to što sam se i ja, kao i ostale moje kolege, našao u ulozi koja za mene nije karakteristična, i kao takva je jako zanimljiva i intriganta, rekao nam je Radonjić.

Dodajmo na kraju i to da su večeras na programu Festivala takodje dva filma, “Izgrednici”, još jedno ostvarenje kriminalističkog žanra, koji je sve popularniji kod nas, kao i “Proklet pas”, miks komedije i akcije u kom igraju izmedu ostalih Srdjan Todorović, Nina Seničar, Jelena Galović. Projekcije svake večeri počinju od 20.30 časova.

J.Kozomara

https://soundcloud.com/radiokoprijan/27082018-premijera-juzni-vetar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *