Filmski sureti Niš: Izjave Radoša Bajića i Miloša Bikovića

Niš i okolina ovih dana su u znaku filmske umetnosti, jer su ovogodišnji Filmski susreti okupili svu našu glumačku elitu. Nezampaćeno interesovanje ovdašnje publike privukli su odlični filmovi, od kojih se neki premijerno prikazuju, ali i glumačka postava koja se u velikom broju poklonila prve večeri festivala ljubiteljima filmske umetnosti, koji su imali priliku da posete Letnju pozornicu na Tvrdjavi u Nišu, gde se projekcije održavaju.

Zvezde prve festivalske večeri bili su akteri filma Južni vetar, ali i ovogodišnji laureat nagrade „Pavle Vuisić“ koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika,  Radoš Bajić. Imali smo tu čast da ga medju prvima upitamo kakav je osećaj i kolika čast kada Vas kolege nagrade za životno delo.  – Osećaj je, u svakom slučaju vrlo prijatan,  pogovoto što imam tu čast da dobijem nagradu koju su pre mene dobili mnogi velikani srpskog  glumišta. S druge strane moja srećna okolnost je ta što spadam u retke ljude koji se bave ovim poslom, a koji su imali priliku da  igraju pored Vuisića na filmu. Podsetio bih da smo nas dvojica glumili u filmu Beštije, Živka Nikolića, pre četrdeset godina. Inače, Bajiću ovo nije prvo priznanje na niškim Filmskim suretima.  2011. dobio je nagradu „Ona i on“, sa kolegenicom Ljiljanom Stjepanović, za uloge u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, a prvi put je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagradjen još davne 1976. godine.-Prve nagrade u Nišu dobio sam još pre nekoliko decenija, i to su pretežno bile nagrade publike. Medjutim, moje je mišljenje da je od nagrada važnije trajanje, dodaje. Uputan da li popularnost serija koje snima poslednjih godina duguje tome što o socijalnim temama govori iz ugla jednog prosečnog Srbina, koji boreći se sa egzistencijalnim problemima, zaboravlja druge bitne segmente života, Bajić kaže da se uvek trudio i kao gumac, ali i kao producent i reditelj da govori o Srbiji i srpskom narodu, kroz radost, muku i strepnju, kroz sve kroz šta kao narod prolazimo ili smo prolazili.

https://soundcloud.com/radiokoprijan/27082018-filmski-susreti

Nakon uručenja nagrade Radošu Bajiću, premijerno je prikazan film Južni vetar, reditelja Miloša Avramovića, a gotovo celokupna glumačka postava filma poklonila se sinoć niškoj publici. To je bila prilika da i jednog od glavnih protagonista filma Miloša Bikovića upitamo za utiske prve festivalske večeri i značaja nagrada koje dodeljuju glumci, ali i publika. –Niški festival mi je posebno drag, zbog svoje jedinstvenosti i posebne atmosfere. Zato rado i ja i moje kolege dolazimo u Niš.  Takodje, mislim da nama glumcima ništa nije draže nego kada dobijamo nagrade od kolega glumaca, ali i od publike, jer je prva nagrada iz struke, a druga iz srca, te su obe podjednako značajne, rekao nam je Biković sinoć.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *