Gajdaška škola u Doljevcu

Prvi polaznik gajdaške škole koju je pokrenula doljevačka Javna biblioteka je Martin Blagojević iz Šarlinca, učenik šestog razdera OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu. Martin je kako i sam ističe u razgovoru sa Vlastom Cenićem, zaljubljenik u našu tradiciju i kulturu, te sviranje gajdi smatra svojim dorinosom njenom očuvanju. Inače, gajdašku školu u Doljevcu drži Filip Savić, koji je posle nekoliko održanih časova kako kaže, zadovoljan talentom koji je Martin pokazao.

Inače, ovaj instrument , sada pomalo zapostavljen, a nekada vrlo popularan,  kod nas se prvi put pominje još u 16. veku, a početkom druge polovine 19. veka, kada  dolazi do poboljšanja društveno-ekonomskih prilika i  obnavljanja muzičkog života u ondašnjoj Srbiji, postaje još popularniji. Danas, muzičara koji sviraju gajde ima veoma malo. Zato je od velikog značaja ova težnja doljevačke ustanove kulture da očuva tradiciju i iškoluje nekoliko gajdaša.

U planu je tokom ove godine i organizovanje kulturnih večeri na kojima će gajdaši nastupati. Inače, gajde su poklon Udruženja penzionera iz Doljevca Javnoj biblioteci.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *