Konačno bolja sezona za pčelare u doljevačkom kraju

Nepovoljne sezone u proizvodnji meda uslovile su  drastično smanjenje ovog proizvoda na tržištu, ali i visoke cene. Kako ističu pčelari sa naše teritorije 2016. i 2017. godina bile neke od najlošijih u poslednje vreme,  dok je ove sezone situacija nešto bolja, ali ipak daleko od idealne.

Prinosi na teritoriji opštine Doljevac, ali i susednih mesta su, ističu pčelari, prosečni i kreću od 20 kilograma po proizvodnom društvu srednje veličine i to bagremovog meda, dok je kod jačih i razvijenijih društava preko 30 kilograma. Slično se može očekivati i od livadskog meda, čije se vrcanje privodi kraju. Cena u našem kraju iznosi od 800 dinara po kilogramu, dok je otkup 3,5 do 4,2 evra po kilogramu, ističu ovdašnji pčelari.

Ove godine, proizvodnja bagremovog i lipovog meda bolja je nego prethodne, ali je proizvodnja suncokretovog meda, koji je karakterističan za sever zemlje, manja zbog obilnih kiša.

Inače, i izvoz meda u prvih pet meseci 2018. bio je veći šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. Izvezene su 852 tone meda, vredne četiri miliona dolara. Najveća izvozna tržišta su Norveška i Italija, ali je i izvoz u SAD i Makedoniju višestruko  povećan. Takodje, o čekuje se dalji rast broja košnica u Srbiji, jer se sve više ljudi bavi pčelarstvom.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *