Grip produžio raspust

Danas je i zvanično potvrdjeno svim školama u Srbiji, kao i osnovnoj školi Vuk Karadžić u Doljevcu, da će školski raspust, zbog epidemije gripa,   biti produžen za dva dana, tako da će se deca u školske klupe vratiti u sredu, 11. januara, umesto 9. Ovu odluku će, međutim, u Ministarstvu prosvete u ponedeljak dodatno razmatrati, kada budu sagledani najnoviji podaci o broju obolelih.Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje “Batut” o broju obolelih od gripa, Ministarstvo prosvete i zdravlja zajednički su se usaglasili da raspust u osnovnim i srednjim školama bude produžen i da se deca u školske klupe ne vraćaju 9. janura.Međutim, kako se nezvanično saznaje, jedna od opcija je i da raspust bude produžen za ukupno sedam dana, odnosno da đaci krenu u škole u ponedeljak 16. januara. Takva odluka zavisiće od daljeg razvoja epidemiloške situacije i novog sastanka nadležnih u ponedeljak.

gripI osnovna škola Vuk Karadžić u Doljevcu dobila je zvanično obaveštenje o produženju odmora za dva dana, što je u izjavi za naš radio potvrdio direktor ove ustanove Goran Ilić. Kako kaže, novi presek stanja biće izvršen u ponedeljak, kada sve škole imaju obavezu da nadležnima dostave podatke o broju obolelih na teritoriji koju pokrivaju, kako bi se donela konačna odluka o tome kada će se deca ponovo vratiti u školske klupe. Inače, i na teritoriji opštine Doljevac raste broj obolele dece od respiratornih infekcija sličnih gripu, ističe pedjatar doljevačkog DZ Siniša Milošević.

Dodajmo i to da je Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” do 1. januara prijavljen veći broj obolelih od oboljenja sličnih gripu nego u istom periodu prošle sezone. Kako je navedeno na sajtu Batuta, prijavljeno je 70.215 obolelih od oboljenja sličnih gripu. U odnosu na prethodnu nedelju, trend incidencije oboljenja sličnih gripu na teritoriji Srbije je u porastu. Najviša uzrasno-specifična stopa registrovana je u uzrastu od pet do 14 godina, a potom u uzrasnoj grupi od 0 do četiri godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *