I u našem kraju inspekcija pronašla neprijavljene radnike

Medju velikim brojem neprijavljenih radnika koje je inspekcija pronašla u ovom delu zemlje od početka godine ima i radnika sa teritorije opštine Doljevac. Kao stoji u spisku koji se može pogledati na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sedmoro radnika jedne gradjevinske firme iz doljevačkog kraja zatečenao je na radnom mestu i to u radu na crno.

Oni su ipak, samo mali broj u moru radnika koje poslodavci u Srbiji upošljavaju mimo propisa o radu. Na jugu Srbije od početka ove godine bilo ih je skoro trista, pronadjenih kod 28 privrednika, a kada se uzme u obzir  i to da je ova cifra verovatno samo jedan deo ukupnog broja radnika koji su prinudjeni da rade na crno, može se zaključiti da je stvarno stanje na terenu i te kako loše. Uzimajući u obzir samo ove pronadjelene ilegalce, prostom računicom može se zaključiti da su nesavesni poslodavci državu zakinuli za najmanje 4 miliona dinara poreza i doprinosa mesečno i to pod pretpostavkom da su ti radnici radili za minimalnu zaradu.

Najviše neprijavljenih radnika na jugu zemlje, njih 94, otkriveno je u ovoj godini u inspekcijskoj kontroli u dve firme u Preševu, a u toj neslavnoj grupi “odlično” se kotira i Trgovište, gde je u jednoj firmi pronađeno čak 63 njih. U 10 niških firmi inspekcija je zatekla ukupno 44 radnika bez ugovora.

Medju preduzećima, čija su imena osvanula na ovom spisku Ministarstva, a koja se ne libe da zaobilaze zakonske obaveze da radnike prijavljuju i tako ih uskraćuju  za penzijski staž, ali i  zdravstveno i socijalno osiguranje ima mnogo firmi koje se bave proizvodnjom obuće, ali i izvodjenjem gradjevinskih radova, ugostiteljskih radnji, pekara….

Inače, ova pojačana kontrola inspekcijskih službi naložena je posle informacije da je radnik koji je nedavno poginuo na gradilištu u Beogradu bio neprijavljen, čime je još jednom nažalost  dokazano da se mnoge naše državne službe “bude” tek kada se desi neki tragični dogadjaj.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *