Obnavlja se crkva u Kočanu-apel građanima da se uključe u akciju!

Radovi na rekonstrukciji crkve Sv.Arhangela Gavrila u Kočanu su počeli  i prema nekim procenama biće gotovi do kraja oktobra.  Kako kaže sveštenik ovog hrama Marko Miletić, zbog obimnosti radova potrebna su  i velika novčana sredstva, pa poziva sve građane koji su u mogućnosti da daju prilog i pomognu obnovu hrama. Takođe prikupljanje priloga biće organizovano i po mesnim zajednicama u opštini Doljevac, ali i članovi Crkvene zajednice pomoći će u prikupljanju novca.

  • Radove na rekonstrukciji hrama počeli smo sa blagoslovom Vladike niškog gospodina Arsenija. Eparhija niška nam je dala deo sredstava za izvođenje radova, a ostatak, odnosno veći deo, pokušaćemo da sakupimo od priloga meštana – rekao je u izjavi za radio Koprijan sveštenik Miletić.

Kako je istakao lokalni sveštenik radiće se rekonstrukcija krova crkve, kao i kompletna fasada, koja je stradala zbog vlage. Nakon toga, biće urađena drenaža oko hrama, kako bi se zaštitio od vlage i propadanja  prilikom većih kišnih padavina.

On je dodao da će nada da će lokalno stanovništvo  i pripradnici Parohije kočanske, odnosno žitelji Ko;ana,Čečine, Doljevca i Šainovca, dobrovoljnim prilozima, ko je koliko u mogućnosti, da pomognu da radovi na crkvi proteknu bez problema i odlaganja.

Inače, crkva u Kočanu podignuta je  na temeljima starog crkvišta,verovatno srednjovekovnog porekla. Za vreme Nikole Spirića, paroha pukovačkog, započeti su radovi na podizanju ove crkve, tačnije 1937. godine, ali su nemila vremena i II Svetski rat i ponovno stradanje našeg naroda gradnju ovog hrama prekinula.Hram je dovršen tek 1955. godine.

Podignuta je dobrovoljnim prilozima meštana,a delimično i prilozima građana iz okolnih sela.

Kako ističe sveštenik Miletić, ovu crkvu podigli su naši preci u vreme rata i nemaštani i ostavili su je nama na brigu i staranje, te smo u obavezi da je čuvamo i ostavimo budućim generacijama.

Prilozi se mogu uplatiti na račun broj 355-0000001132591-71, a primalac je Srpska pravoslavna crkvena opština Kočane.

M.Jovanovic/Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *