Infekcije i virusi pune čekaonice u Domu zdravlja

OLYMPUS DIGITAL CAMERASmenjivanje toplog i hladnog vremena, kontakt sa obolelima od nekih virusnih infekcija, pad imuniteta, neodgovarajuće oblačenje, samo su neki od razloga koji su uticali na to da se sve više građana ovih dana oseća malaksalo, umorno, uspavano, kaže za radio Koprijan dr Časlav Miladinović iz doljevačkog Doma zdravlja.

On dodaje  da talas akutnih infekcija, bez obzira na brojnost obolelih, zasad nema epidemijski potencijal, jer ove infekcije imaju više stotina uzročnika, a ne jedan kao što je slučaj kod gripa.

– Važno je da oboleli uzimaju dosta tečnosti, vitamina Ce, kapi koje će sprečiti pojavu curenja sekrecije iz nosa, lekove za smanjivanje temperature i tablete za grlo. Respiratorne infekcije se prenose putem vazduha i to kijanjem ili kašljanjem – rekao je Miladinović.

On napominje da treba izbegavati kontakte sa obolelima, a da, ukoliko dođe do pojave bolesti, treba što više mirovati.

– Kao i kod drugih vrsta infekcija, i ove slabe imunitet. Ukoliko pacijent odleži nekoliko dana, brže će se oporaviti. Uglavnom se ljudi loše osećaju tri do pet dana. Osim uzimanja dosta čajeva, treba jesti laganu hranu, koja nije puno masna – dodao je naš sagovornik.

Akutne infekcije respiratornih organa ovih dana dominiraju i među školarcima i klincima u vrtićima. Lekari pretpostavljaju da ih deca zatim prenose na roditelje, a oni u radne kolektive.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *