Iz JP za vodosnabdevanje iz Bojnika tvrde da je voda od juče ispravna za piće

Ispavnost vode za piće koju koriste stanovnici opštine Doljevac, a koji su priključeni na sistem za vodosnabdevanje JP Brestovac-Bojnik-Doljevac iz Bojnika prethodnih dana bila je pod znakom pitanja, s obzirom na to da je, nakon havarije na vodovodu od 5.sepetembra, primećeno da voda ima žućkastu boju.Takvo stanje zadržalo se sve do pre nekoliko dana, od kada je voda bistrija, ali je i dalje ostala sumnja kod gradjana, koji su nam se javljali, u ispravnost vode koju piju.

Posle naše upornosti uspeli smo da dodjemo do nadležnih iz ovog preduzeća kako bismo dobili odgovore na te dileme. Prema rečima Srdjan Stojanovića direktora ovog JP preduzeća, voda je od juče potpuno ispravna. – U ovom momentu je voda mikrobiološki i hemijski ispravna za piće, kuvanje i sanitarne poslove, svi nedostaci su otklonjeni. Gradjani sada mogu da budu mirni.

Ali, ostaje pitanje šta je bilo pre toga, u prethodne dve nedelje, koliko ovaj problem traje? Prema izjavi direktora tačno je da se desilo da je voda, zbog pomenute havarije, u jednom trenutku bila neispravna za piće. – U jednom momentu jeste i to kada je došlo je do pucanja cevi, podizanja taloga, i zamućenja vode, što se desilo tokom jednog vikenda, za vreme neradnih dana. Kada je otklonjen kvar ponovo se podigao talog. Ali su sada svi nedostaci otklonjeni.

Na našu konstataciju da je o ovome trebalo obavestiti javnost na vreme, direktor Stojanović je rekao da se slaže da je došlo do propusta, da mu je to „promaklo“ i izvinio se svima koji koriste njihove usluge. –Možda nam je to malo promaklo. Bilo je toga i izvinjavam se. Od Doljevca do Bojnika je cevovod dug 22 kilometra, tu stane 4,5 hiljada kubika vode.  Mi smo firma koja održava 250 kilometara cevovoda, a imamo 21 zaposlenog u preduzeću, što u fabrici, što na jezeru.

Inače, kvalitet ove vode kontrolišu, kako napominje Stojanović, Zavod za javno zdravlje iz Leskovca, koje kontroliše vodu na njihovoj teritoriji i Institut za javno zdravlje iz Niša koji kontroliše vodu na teritoriji opštine Doljevac, kao i njihova interna laboratorija u preduzeću, koja na svaka dva sata vrši kontrole.

D.D/J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *