Crveni krst Doljevac: Auto sedišta za decu za veću bezbednost u saobraćaju

Povodom sprovođenja programa “Bezbednost u saobraćaju” na teritoriji opštine Doljevac, ovdašnji Crveni krst sprovodi niz aktivnosti kojima nastoji da preventivno utiče na smanjenje nezgoda u saobraćaju. Posebno bitna aktivnost je edukacija o korišćenju sedišta za decu, budući da se radi o našim najmilijima, jer iako postoje veliki napori da se u saobraćajnim nesrećama u Srbiji smanji broj povređene i poginule dece, mališani i dalje stradaju. Poslednjih pet godina, prema zvaničnim podacima, u saobraćajnim nesrećama u Srbiji je poginulo 64 mališana, od čega 11 prošle godine, naglašavaju iz ove organizacije.

Veliki procenat ove dece je stradao zbog nepravilne upotrebe sedišta za decu, ili nažalost zbog nekorišćenja auto sedišta. –U našoj zemlji, nažalost, upotreba sedišta za decu i pojasa je i dalje ispod nivoa koji drže razvijene zemlje. Mnogo činilaca utiče na to koliko su deca bezbedna u saobraćaju, ali auto sedišta za decu mnogo doprinose smanjenju povreda i smrtnosti prilikom sudara, kaže za Radio Koprijan Jelena Jovanović iz Crvenog krsta u Doljevcu.

Podsetimo, naš zakon je usklađen sa EU zakonom o bezbednosti saobraćaja i prema njemu dečje sedište je obavezno za sve mališane niže od 150 centimetara. Deca od rođenja do 3 godine moraju da koriste dečje sedište i u toj situaciji dozvoljeno je da se dečje sediste postavi na prednje sedište automobila, suprotno od smera kretanja vozila, ukoliko automobil nema ili je isključen sigurnosni jastuk. Deca od 4 do 12 godina, pored sedišta za decu, mogu da se prevoze i van njega, ukoliko visina deteta to dozvoljava, vezana samo pojasem, ako se koristi buster sedište koje će da podigne dete kako bi pojas mogao pravilno da se postavi, dok deca do 12 godina ne smeju da se prevoze na prednjem sedištu.

Kazne, ukoliko se ne koristi dečje sedište, kažu u Crvenom krstu, su nažalost male, što, smatraju, utiče na to da ih mnogi roditelji i pored svih upozorenja ne koriste. Naime, kazna za nekorišćenje auto sedišta za decu je 5.000 dinara, za vožnju deteta u krilu je od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana, kao i 6 kaznenih poena. Kazna za prevoženje dece do 12 godina na mestu koje nije predviđeno za to je minimum 15 dana zatvora ili od 100.000 do 200.000 dinara.

Takodje, naglašavaju da je problem prevoženja dece, čak i kod savesnih roditelja i nedovoljna upućenost u pravilno korišćenje auto sedista za decu, jer se čak 90% dece vozi u nepravilno postavljenim sedištima, sedištima koja nisu ispravna, nepravilno su vezana ili ne odgovaraju težini deteta. –Zato je neophodno uputiti roditelje u pravilno postavljanje sedišta za decu, kao i kako se pravilno koristi buster sedište. Najbitniji zadatak u regulaciji bezbednosti saobraćaja treba da bude podizanje svesti roditelja o tome koliko je bitno da deca budu u odgovarajućem sedištu zbog njihove bezbednosti, a ne samo zbog straha od novčane kazne. Roditelji treba da shvate da je jedini način da zaštite dete prilikom vožnje upravo korišćenje auto sedišta za decu, naglašava naša sagovornica.

Takođe, ističe, pokrenuta je inicijativa da se i u taksi vozila uvede dečje sediste, kao i da se radi na obuci taksi vozača o korišćenju i postavljanju auto sedišta za decu. –Prilikom kupovine sedišta za decu, bilo da je ono polovno ili novo, neophodno je voditi računa o tri važna kriterijuma. Prvo sedište mora da odgovara uzrastu deteta, pa se potrudite da nađete ono koje dete neće brzo da preraste. Drugo, sedište mora da odgovara automobilu, pa bi idealno bilo da isprobate par sedišta kako biste bili sigurni da ono može pravilno da se postavi u vaš auto. I treće, ako kupujete polovna auto sedišta izuzetno je važno da to sedište nije učestvovalo u sudarima, jer iako ne izgleda oštećeno, prilikom sudara može doći do mikrooštećenja koja će umanjiti njegovu sigurnost, pa prilikom narednog sudara može doći do pucanja delova. Takođe, obratite pažnju i na rok trajanja sedišta koji je najčešće utisnut na plastici.

I na kraju, ističu iz Crvenog krsta, potrebno je da uvek koristite sedišta za decu prilikom vožnje, pa makar to bilo i na 10 metara od parkinga, jer se nikad ne zna ko sedi za volanom u drugim kolima. Savetuju i da se dobro raspitate pri kupovini auto sedišta za decu i uvek dobro proučite uputstvo za njegovo nameštanje.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *