Izložba karikatura u doljevačkoj OŠ “Vuk Karadžić”

Izložba karikatura „Sizif u borbi za pravopis i čistotu jezika“ autora Bojana Jokanovića, teologa iz Doboja stigla je početkom nedelje, nakon poseta mnogobrojnim školskim ustanovama u Srbiji, i u doljevačku Osnovnu školu „Vuk Karadžić“. Nastala kao znak želje da se, na zanimljiv i nesvakidašnji način, pruži dopinos nastojanjima da se znanje srpskog jezika u govoru i pisanju kod djaka očuva i razvija, izložba koju čini pedesetak crteža, ukazuje na pedesetak najčešćih pravopisnih i  grešaka u govoru.

Ova izuzetna likovna konstrukcija već je privukla pažnju dece, ali i njihovih roditelja, pa i nastavnika, a crtežima je „okićen“ ne samo hol škole koji je i najprometniji, te su karikature tu i najuočljivije, već i pojedini kabineti.

Da li se kaže po prvi put ili prvi put, kući sam ili kod kuće sam, da li se piše neznam ili ne znam i još mnogo nedoumica objašnjavaju zanimljivi likovi prikazani na mnogobrojnim karikaturama.

Likovna izložba je otvorena do 15. januara, nakon toga ide u Valjevo, a o velikom interesovanju koje je izazvala u mnogim školama govori i podatak da je doljevačka obrazovna ustanova još pre nekoliko meseci aplicirala sa namerom da ove zanimljive karikature osvanu i na njenim zidovima.

Inače, nastavnici srpskog jezika, za kraj izložbe planiraju i jedan kviz, kada će djaci imati mogućnost da pokažu svoje znanje u oblasti pravopisa, ali i pravilnog govora i tako pokažu znanje stečeno tokom školovanja, ali i obnovljeno posmatranjem izloženih crteža.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *