Jovandanjski sabor u Orljanu

suplji-kamen-orljnae-1-620x330Večeras  se u Orljanu održava tradicionalni, sedmi po redu, Jovandanjski sabor. Prema rečima organizatora programa, ova manifestacija počinje u 19 sati, svečanim defileom učesnika I okupljanog naroda, isped Doma kulture u Orljanu. Povorka će prošetati ulicama Orljana a zatim i do samog prostora na Kukumigi gde će se održati kulturno-umetnički program. Manifestaciju u 21 sat otvoriće crkveni hor  “Sv. Prokipije” iz Prikuplje, a zatim će se prisutnim gostima obratiti lokalni sveštenik Milan Krstić I predsednik MZ Orljane Saša Kulić.  Posetiocima će svoje igračko umeće pokazati kulturno-umetnička društva.

Učestvovaće KUD “Sv. Jovan” iz Orljana, KUD “Pukovački vez” iz Pukovca, KUD “Koštana”iz Badnjevca, folklorna grupa “Abrašević” iz Prokuplja, KUD “Dejan Jovanović-Deša” iz Tešice, KUD “Jasenica” iz Jasenice,  program biće upriličen i recitatorima,a stihove pesme “Sv Jovan Krstitelj” govoriće Nađa Spasić, dok će  pesmu “Moje selo” recitovati  Jelena Stefanović.

Inače ovaj sabor, svake godine, poseti oko 5 hiljada ljudi, koji obično  prvo posete Šuplji kamen, a zatim na samom brdu i crkvu Sv. Jovana.

O čudotvornim moćima Šupljeg kamena na brdu Kukumiga, i dalje se pričaju neverovatne priče. Sa mnogo nade, ljubavi i molitve, približe se kamenu, prekrste se i tri puta se provuku ispod njega, a kašikom sastružu malo praha sa kamena koji onda razmute u vodi i popiju.

Vekovima već teško oboleli i oni koji ne mogu da dobiju porod pohode kultni Šuplji kamen, mnogi tvrde da im je Šuplji kamen pomogao, čak i tamo gde zvanična medicina nije imala uspeha. Lokalni sveštenici, prilikom održavanja sabora, svakom posetiocu Šupljeg kamena čitaju molitvu za zdravlje i okrope svetom vodicom.

Veliki broj ljudi, večeras posetiće i crkvu Svetog Jovana. Ova crkva izgrađena je u 11. veku na brdu Komniga ili Kukumiga u, periodu Vizanitijske vlasti. Zbog svog istorijskog, arhitektonskog i verskog značaja crkva Sv. Jovana u neposrednoj blizini sela Orljane proglašena je, 1948. godine, za „Kulturno dobro od velikog značaja“ i uvedena je u centralni registar spomenika kulture u Republici Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *