Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilјa nad ženama“ – Besplatan broj policije 0800 100 600 ili 192

U toku je međunarodna kampanja “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”. Nasilje nad ženama je i dalje najveći i najteži društveni problem i uprkos aktivnom uključivanju države u njegovo rešavanje, donošenju zakona i propisa koji štite žene od nasilja u porodici, procenjuje se da je svaka treća žena u Srbiji bila žrtva psihičkog, fizičkog ili seksualnog nasilja. Ova kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije objavilo je na  zvaničnoj stranici mup.gov.rs besplatni  broj telefona za prijavu nasilja u porodici 0800 100 600 ili 192.

Kako se navodi u saopštenju, mnogo žena pretrpi nasilje, ali mali broj prijavi policiji. Samo 3 odsto žena koje pretrpe nasilje od strane svog partnera to i prijave.

Kako navode, to nije krivica žene i one imaju pravo na pomoć. Neke od barijera koje sprečavaju žene da potraže pomoć  su sramota, nedostatak znanja o specijalizovanim službama, nepoverenje u institucije, strah od posledica, a naročito kod žena sa decom, i ekonomska zavisnost.

Kako bi se žrtvama pružila potrebna podrška, neophodna je bliska saradnja policije, socijalnih i zdravstvenih službi i specijalizovanih organizacija civilnog društva.

Dodaju da nasilje u porodici izaziva tešku psihološku i fizičku patnju.

Ministar za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov poručio je da su snažnija afirmacija pozitivnih društvenih vrednosti, brže i oštrije sankcionisanje počinilaca i nulta tolerancija prema svim oblicima nasilјa, neki od koraka koje će država preduzeti u narednom periodu u cilјu suzbijanja ove negativne, ali učestale pojave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *