Knjiga nedelje: “A planine odjeknuše” – Haled Hoseini

S obzirom na to da je naša prva književna preporuka avganistanskog pisca Haleda Hoseinija naišla na izuzetno dobar prijem kod vas i danas u najnovijem književnom delu, a prvom u ovoj godini  na koje želimo da vam skrenemo pažnju, opet se vraćamo ovom književniku. 2013. godine svetlost dana ugledala je treća po redu njegova knjiga, “ A planine odjeknuše” u kojoj Hoseini,  kao malo ko pre njega, opet uspeva da patnju svoje zemlje tako  dirljivo prikaže  i približi širokoj čitalačkoj publici. Mnogi su plakali nad tragičnim sudbinama glavnih i mnogih sporednih likova iz prehodnih njegovih knjiga, a još jedna ništa manje dirljiva priča neće ni sada izneveriti  vaša očekivanja. Svojim predhodnim romanima postavio je  visoke kriterijume, tako da ništa manje ni ovoga puta, nismo očekivali od njega.
haledSada vać proslavljeni autor Haled Hoseini  je emocionalnom, provokativnom i nezaboravnom pričom o tome kako volimo, kako jedni druge štitimo i kako odluke koje donosimo odjekuju pokolenjima pokazao da ga taj epitet s pravo krasi.  Ova priča opet nas vraća u njegovu domovinu, likovima ubogim i jadnim, koji deleći zlu sudbinu dobijenu rodjenjem u porodici koja živi na marginama društva, držeći se zajedno, ipak donekle lakše podnose uloge koje im je sudbina namenila. “Abdulah i njegova sestra Pari žive sa ocem i maćehom u zabačenom selu. Otac je u večitoj potrazi za poslom a porodica se bori sa siromaštvom i ledenim zimama. Abdulahu je Pari divna i dobra poput vile po kojoj je dobila ime, ona je čitav njegov svet. On je njen zaštitnik, više kao otac nego kao brat, spreman da za nju učini sve.” Ali kao da nekoj višoj sili nije dovoljna sva muka koju je bacila na ova dva malena uboga bića,  njihova nejaka pleća dobiće još jedan udarac sudbine. Naime, jednog dana zaputiće se sa ocem preko pustinje u Kabul. “Pari i Abdulah ne slute da će im ono što ih tamo čeka razoriti život – jer ponekad ljudi kažu kako prst mora da se odseče da bi se sačuvala ruka”. Silom prilika, opravdavajući se siromaštvom, otac će  ih razdvojiti,  jer će devojčicu  dati bogatoj porodici bez dece, na usvajanje.  Gotovo celog života nakon toga, brat i sestra neće prestati da se traže. Hoće li im se sudbine na kraju ipak ukrstiti? Kako i pod kojim okolnostima? Na vreme, da bar ono što im je od života ostalo provedu zajedno ili ipak prekasno?
Ovo delo velikog zamaha i ambicije prati brojne upečatljive likove od Avganistana do Pariza i Amerike i priča njihove neodoljive priče, ponovo dokazujući Hoseinijevo duboko razumevanje spona koje nam oblikuju živote i koje nas određuju kao ljude.

Kao i svaka njegova knjiga, i ova  odiše velikom ljubavlju i ogromnom patnjom, koja prati likove  priče od prve do poslednje stranice. Sigurno ce vas duboko dirnuti u srce, tako da ćete se potpuno saživeti  sa tragičnim i potresnim životnim pričama likova ovog romana. Jer, Hoseini je jedan od retkih pisaca koji je u stanju da svojim književnim umećem u svakoj imaginarnoj osobi  pronadje i prikaže onu najtananiju, skrivenu nit, ono nešto posebno što odredjuje  svaku individuu, a što nas, kao čitaoce, zaintrigira  i vuče ka tim likovima i  knjizi  na čijim se stranicama nalaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *