Ko bude nemiran u školi čistiće učionice

Problematičnih djaka oduvek je bilo, ali se sa promenom načina života javlja i novi spekar problema, pa i stalna potreba da se pronalaze načini da se sistem sa tim izbori. Prekretnica u našem obrazovnom sistemu po tom pitanju očekuje se ovih dana, s obzirom na to da od 15.septembra na snagu stupa novi Pravilnik o  obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada u školama. To medjutim, ne znači da će odmah početi i njegova primena, jer je obrazovnim ustanovama dat rok od šest meseci da se tim novim propisima prilagode, rečeno je radio Koprijanu u doljevačkoj školi.

Cilj ovih mera je svakako da stanu na put problematičnom ponašanju pojedinih djaka, kroz uključivanje u društveno-koristan rad, što smatraju nadležni, nije kaznena, već vaspitna mera. Koje konkretne mere mogu biti izrečene, zavisi od problema koje je školarac napravio, kao i njihove učestalosti. Učenik svoje obaveze može da povredi na lakši način, ako u školu dođe neprimereno odeven, prlja ili uništava školsku imovinu ili pribor drugih đaka, koristi mobilni telefon za vreme časa. U teže povrede obaveza spada menjanje ocena u dnevniku, donošenje oružja u školu, korišćenje droge, alkohola i duvana u školi i podsticanje drugih da to čine, bežanje iz škole, ugrožavanje svoje ili tuđe bezbednost, te dovođenje do fizičkog i psihičkog povređivanja djaka ili nastavnika, a biće kažnjivo  i ukoliko školarac odbije da ispoštuje predvidjenu meru.

Neke od vaspitnih mera koje mogu biti izrečene za ovakvo ponašanje su na primer pomoć domaru u radionici, popravka, uređenje parka i prostora oko škole, čišćenje učionica, snega, lišća, okopavanje cveća, farbanje ograda, klupa, održavanje sportskih terena, zatim učestvovanje u organizaciji humanitarnih akcija i tome slično, a sve u skladu sa onom narodnom da onaj ko je okupiran radom, nema vremena da se glupira. Ukoliko je pak recimo drug fizički povredio druga, kao vaspitna mera može  biti izrečena obaveza nošenja torbe povredjenog djaka, pomoć u izradi zadataka u školi ili kod kuće. Na taj način, smatra tim koji je radio na pripremi ovog Pravilnika, kod dece se razvija empatija i razumevanje za drugog, kao i svest o odgovornosti i posledicama sopstvenog i ponašanja drugih.

Iako je  Pravilnik već usvojen i od 15.septembra stupa na snagu, njegova primena u praksi će ipak morati da sačeka. Predvidjeno je naime, da sve obrazovne ustanove u Srbiji, rekao je radio Koprijanu direktor doljevačke OŠ “Vuk Karadžić” Goran Ilić, dobiju rok od šest meseci da se sa tim novim propisima upoznaju i da zatim počnu da ih primenjuju.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *