Kočančani očistili lokalno groblje od smeća

U subotu je grupa meštana sela Kočana organizovala  akciju čišćenja lokalnog groblja od smeća. Inicijator ovih radova je bio Marko Nikolić, a pomoć i podršku pružili su Mateja Tasić diplomirani teolog, Ognjen Stefanović student fizike i  Želјko Milenković srednjoškolac.  On je istakao da su meštani loklano grobloje pretvorili u jednu veliku deponiju, stakla, plastike, lima, papira, kamena, cigli i drugog otpada, takođe u blizini seoskog groblјa na svakom koraku nalazi se i smeće razne vrste. Nikolić ističe da je seosko groblјe u Kočanu staro oko 120 godina, a samo nekolicina spomenika je ostala iz tog vremena, jer je lјudskom nemarnošću i bahatošću većina uništena. Kako ističe kamen i ostali šut koji je rasut po groblјu nisu prikupili zbog nedostatka radne snage, pa je potrebno sav taj otpad izneti van groblјa, stare spomenike koji su pali ili koji su namerno oboreni, potrebno je uspraviti kako bi komunalna služba lakše i blagovremeno  obavlјala košenje i čišćenje groblјa.

  • Pitanje je zašto pojedina domaćinstva ne plaćaju komunalne usluge već svoje smeće bacaju pored puta ili kontejnera na groblјu koji se puni neverovatnom brzinom. Kada u kontejneru nema mesta onda bacaju smeće pored njega. Sa sigurnošću tvrdim da u Kočanu postoji čovek koji svoje smeće po napunjenoj traktorskoj prikolici izbacuje u Pustu reku ili Moravu. Takođe je jedan čovek u Kočanu na svom kućevnom placu napravio svoju privatnu deponiju, gde godinama odlaže svoje smeće (izvor zaraze) i samim tim ugrožava svoj komšiluk i ekologiju. Ovim pitanjem bi jako ozbilјno trebalo da se pozabavi komunalno preduzeće, a stanovnici našeg sela kao i svakog drugog shvate kakvo nedelo stvaraju svojim bahatim ponašanjem. Takođe sam na nekoliko mesta u selu primetio da je prostor između puta i ograde pun raznog smeća koje bahati prolaznici bacaju, ali mi smo opet dužni da prostor ispred svog dvorišta ka putu održavamo čisto i uredno, velika je sramota kada se uz nečiju ogradu ili objekat vidi određena količina smeća ili korova koji nije blagovremeno očišćen- kazao je Marko Nikolić u pismu upućenom našoj redakciji.

Nikolić dodaje da su lokalno groblje  čistili od raznog otpada više od 3 sata, a pivske flaše kojih je bilo pune tri gajbe predali su  trgovinskoj radnji „Metro“ u Dolјevcu, čiji su vlasnici  učesnike ove akcije unapred podržali i počastili bezalkoholnim pićem.  Polomljeno staklo i tanjire koje su prikupili u nekoliko džakova  predali su na reciklažu kod Baneta Naskovića u Dolјevcu.

  • Plastiku smo sa ostalim smećem spalili jer nismo imali dovolјno vremena ni mogućnosti da istu prikupimo i pošalјemo na reciklažu. Kamen i ostali šut koji je rasut po groblјu nismo prikupili zbog nedostatka radne snage. Potrebno sav taj otpad izneti van groblјa, stare spomenike koji su pali ili koji su namerno oboreni, potrebno je uspraviti kako bi komunalna služba lakše i blagovremeno obavlјala košenje i čišćenje groblјa- kaže Marko Nikolić u pismu.

Ovom prilikom apelovao je na  sugrađane da ne bacaju svoje smeće gde stignu već da oni koji nisu, sklope ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem Dolјevac koje će smeće odvoziti.

  • Takođe molimo naše sugrađane da na grobovima svojih najmilijih ne ostavlјaju plastiku, staklo, konzerve i drugi otpad, jer naši pokojnici na žalost nisu u mogućnosti da počiste za nama i da ambalažu vrate u prodavnicu iz koje smo je mi uzeli. Mi smo dužni da njihove grobove održavamo urednim i čistim. Nemojte bacati smeće gde je Vama lakše, već odlažite u kontejner koji se nalazi na početku groblјa. Sve one plastične čaše i tanjire koje ostavite na grobu vetar raznese po celom groblјu. Svu hranu koju ostavite na grobu lepše bi bilo da pojedete ili poklonite nekom, da istu pojede pokojniku za dušu. U protivnom psi lutalice tu istu hranu raznesu po groblјu i onda grobovi vaših najmilijih postaju jako neuredni. Kao što ne volimo da nam kuća ili krevet budu prlјavi i puni smeća, tako isto ne trebaju biti prlјavi ni grobovi naših najmilijih- kaže na kraju u svom pismu upućenom našoj redakciji Marko Nikolić.

Njegova poruka svim dragim sugrađanima je „Održavajte svoja dvorišta, prostor ispred njih, njive, voćnjake, vinograde, grobove svojih predaka, jer to je najbitniji način na koji možemo ulepšati naše selo i okolinu u kojoj živimo. Stvarno ne vidim razlog zašto bi smo bili okruženi velikom količinom smeća.“

Na kraju se zahvalio svim ljudima koji su mu pomogli u ovoj akaciji, ali i onima koji su želeli da učestvuju u ovoj akciji ali zbog privatnih obaveza nisu bili u mogućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *