Koprijan radio traži odgovore na pitanja gradjana opštine Doljevac

Komunalni problemi u našoj opštini, kao i razne druge neugodosti sa kojima se gradjani  suočavaju, podstakli su neke od njih da nadležnima ukažu na te propuste, a sve u cilju poboljšanja svega onoga što u našem okruženju ne valja i što treba popraviti, promeniti ili napraviti.  Redakciji radio Koprijana, s tim u vezi,  obratila se jedna naša slušateljka i čitateljka.

Kako kaže, u Doljevcu ne postoji ni jedno lepo uredjeno mesto za rekreaciju dece, te je zanima može li i kome podneti zahtev da se u ovom naselju napravi dečje igralište. Iako moramo naglasiti da je u ranijem periodu nešto i uradjeno, te tako postoji jedno igralište u dvorištu predškolske ustanove “Lane” u Doljevcu, kao i jedno u Gornjem Doljevcu, pored Vojne baze, ona su dotrajala, što zbog nemarnosti nadležnih, što zbog nebrige stanovnika. Zato smo od nadležnih  zatražili i odgovor  da li će nešto po tom pitanju biti uradjeno?

IMG-017a09e40e7e0bb40abfa2da243d44ef-V-U okviru projekta izgradnje obrazovnog centra na mestu sadašnjeg vrtića “Lane” u Doljevcu, koji je predvidjen, jednim delom,  za smeštaj dece predškolskog uzrasta, dok će u drugom biti srednja stručna škola, planirano je i kompletno uredjenje prostora oko tog objekta, rekao je radio Koprijanu načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac, Jovica Pešić. To znači i da će prostor oko obrazovnog centra bili uredjen za potrebe dece, te je tako u planu da se urede zelene površine, kao i da se postavi mobilijar za rekreaciju naših najmladjih žitelja. Podsetiću, dodaje naš sagovornik,  da je ove godine odobrena izgradnja  prve faze, koja podrazumeva grube gradjevinske radove, izgradnju objekta, njegovo natkrivanje i ugradnju spoljne stolarije. Za sledeću godinu smo već smo konkurisali za sredstva za izvodjenje završnih radova kako bi tokom sledeće godine objekat  bio u potpunosti funkionalan, sa svim propratnim sadržajima.

Isto tako, ukazano je i na propuste komunalnih preduzeća koja, zelene površine, po mišljenju pojedinih gradjana, ne održava na najbolji mogući način, na njihovu molbu da se okosi staza do kupališta na reci Toplici nije uslišena, a  kako kažu, često se kasni i sa odnošenjem smeća. U JKP Doljevac koje je zaduženo za iznošenje smeća kažu da je tačno da se nekoliko puta desilo da se zakasni sa pražnjenjem kontejnera i kanti, iz razloga tehničke prirode, tj. zbog kvara na vozilu za odnošenje smeća, ali da se od početka godine to desilo svega dva do tri puta. Kako  dalje ističu u ovom preduzeću se trude da, i kada do takvih situacija dodje, sve kvarove otklone u što kraćem roku.

TOPLICAS druge strane ističu da održavanje zelenih površina nije u njihovoj nadležnosti već Preduzeća za upravljanje putevima, bivše Direkcije za izgradnju opštine Doljevac, gde su nam rekli da takvih staza i nekategorisanih puteva ima mnogo, a da zvaničnog kupališta na Toplici nema.- Iz tog razloga čistimo samo prioritetne deonice, što put ka navedenom kupalištu, prema rečima v.d. diektora ovog preduzeća Dejana Radovanovića,  nije.

Takodje, jedna od zamerki je i problem parkiranja na površinama koje za to nisu predvidjene, a što za posledicu može imati i povećan bezbednosni rizik za pešake, jer kada je recimo trotoar zauzet, jer se neko nepropisno parkirao, pešak mora da zakorači  na kolovoz da bi tuda prošao, što je veliki problem u samom centru Doljevca, koji je i najpometniji. Time dovodi svoj život u opasnost. Još je gore kada se u takvoj situaciji nadju recimo majke sa malom decom, koje svoje mališane guraju na biciklicama ili u kolicima, pa je opasnost za njih još veća.

Kako kaže jedna naša sugradjanka ona je u više navrata bezuspešno pokušavala da se, tim povodom, obrati PS u Doljevcu, s ciljem da se njihovi saobraćajni policajci malo više  uključe u rešavanje tog problema.

U toj službi pak tvrde da svako ko želi, može pismeno da im se obrati i da žalbu, prijavu, molbu ili bilo koji drugi dokument preda preko pisarnice, a da im nije poznato da se do sada desio slučaj da je neki gradjanin  bio vraćen.

369307doljevacIsto tako napominju da su za problem odredjivanja mesta za parkiranje ipak nadležne službe lokalne samouprave, koje uredjuju i odredjuju mesta gde je to dozvoljeno.

Ipak, moramo primetiti da je savesnost svakog vozača, individualna  stvar, a opšta kultura nešto što nam, moramo priznati, često nedostaje, te s toga apelujemo na sve vozače da povedu malo računa o tome. Što bi se reklo “nije teško biti fin”.  Iako je opšte je poznato, da  se neke loše navike mogu iskoreniti tek kada se prekršioci “udare” po džepu,  hajde da se potrudimo  da dokažemo da ne mora uvek biti tako. Takodje, apelujemo i na saobraćajnu policiju da obrati malo više pažnje na ovakvu vrstu prekršaja i češće upozorava nesavesne vozače da svojim bahatim ponašanjem mogu ugroziti nečiji život.

Takodje, zakonsko je pravo svakog gradjanima da se pismeno  obrati bilo kojoj državnoj ustanovi u vezi bilo kog problema koji je u njenoj nadležnosti, što se može učiniti i slanjem pisma preko pošte, a obaveza je te ustanove da, u zakonom propisanom roku, svakom gradjaninu odgovori.

Nadamo se dragi naši da smo uspeli da vam razrešimo bar neke delime i odgovorimo na pitanja koja su vas zanimala.

Vaš radio Koprijan

One thought on “Koprijan radio traži odgovore na pitanja gradjana opštine Doljevac”

  1. O hvala… Ako cita ovo neki policajac javno prozivam ps doljevac da sam 3 puta vracena nije mi dozvoljeno da pismeno podnesem zalbu, takodje sam vracena s praga opstine inspekcije koja treba odrediti te parging probleme i saobracajne zackoljice jer gospoda inspektori su bili na terenu a nacelnik opstine me je potapsao po ramenu bice bice uskoro vec su to resili i to traje bec dve godine… U vrticu lane nesmemo da se igramo jer deca spavaju ili im privlacimo paznju pa nas vaspitacice isteraju nekad je i zakljucano a i onako ke puno djubreta kada vrtic ne radi lanci na ljuljaskama pokidani i sve je opasno po bezbednost dece… A komunalci jos veca sramota… Kao da nije nista 2 nedelje ne isprazniti neciju kantu, pa oni su zaduzeni za celokupnu prljavstinu u nasem selu od sad slikam i kacim na zid pa onda nek se brane… Letos sam zamolila da se okosi put koji ima 30m samo je u travu zarastao pola sata posla trimerom to bre od greote sto prima platu… A Radio-Koprijan Doljevac vama hvala sto ste se potrudili

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *