Kradja šume u Ćurlini

156260_seca-sume-suma-balvani_ls-sKradja šume u atarima doljevačkih sela i dalje ne posustaje. Najnoviji slučaj desio se u Ćurlini, kada je u noći izmedju ponedeljka i utorka posečeno 8 kubika ogrevnog drveta, na površini  od oko 20 ari, u vlasništvu porodice Petković,  a to je samo jedna u nizu nedozvoljenih seča koje su zabeležene ovog leta. Prema našim saznanjima ovoga puta lopovi su pronadjeni, ali povoljan epilog vlasnici šuma uglavnom retko  mogu da očekuju, jer ukoliko se kradja ne primeti odmah, brzo i lako se izgubi svaki trag do počinioca ovog krivičnog dela.

Samo u ćurlinskom ataru predhodnih meseci posečeno je preko 30 kubika drveta, rekao nam je šumar Dragoslav Djordjević, a šume u vlasništvu nekoliko porodica iz ovog malog naselja doljevačke opštine, na površini od skoro 50 ari bukvalno su opustošene, tako da njihovi vlasnici porodice Stanojević, Miljković i Petković, ne samo da će ogrev ove i narednih sezona morati da kupuju, nego se ni njihovi potomci ne mogu nadati bilo kakvoj koristi od tih ogoljenih parcela.

Cena ogrevnog drveta kreće  se u ovom kraju oko 4000 dinara po kubiku, tako da su štete ogromne.

Najviše šume predhodnih meseci posečeno je u ataru sela Malošište, koje i zahvata najveću oblast na obroncima planine Seličevice, tako da se može zaključiti da ove kradje dobijaju neverovatne razmere, a nadležni i pored svih napora ne uspevaju da lopovima, kojih je mnogo,  stanu na put. Iako je do sada podneto više krivičnih prijava i vodi se nekoliko postupaka protiv šumokradica, to ne sprečava druge da se time bave. Tome doprinosi i činjenica da samo jedan šumar pokriva to veliko područje u doljevačkoj opštini, te se kradja vrlo često primeti tek posle nekoliko nedelja, kada je mogućnost da se krivci pronadju minimalna.

Inače, po zakonu svaki vlasnik  dužan je da bar jednom mesečno obidje svoje parcele, što mnogi od njih ne čine, a ta neodgovornost ide na ruku lopovima, koji tada svoj posao gotovo neometano mogu da obavljaju. Zato je nedavno održan i sastanak meštana ovih naselja, predstavnika Srbija šuma i policije kako bi se dogovorile aktivnosti koje bi mogle pomoći u prevenciji. Kako kaže šumar Djordjević, od tada su nelegalne seče delimično smanjene, ali se lopovima ipak teško staje na put, jer se kradje obavljaju uglavnom pod okriljem noći, sa baterijskim lampama.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *