Mališani iz vrtića “Lane” se pridružili humanitarnoj akciji “Čepom do osmeha”

Deca iz predškolske ustanove „Lane“ iz Doljevca već nekoliko meseci aktivno učestvuju u humanitarnoj akciji „Čepom do osmeha“, kako bi prikupljanjem plastičnih zatvarača, koji se zatim predaju na reciklažu, dala svoj doprinos obezbedjivanju sredstava za pomoć bolesnoj deci.  Kroz kupovinu raznih pomagala, bolesnim mališanima omogućava  se lаkše funkcionisаnje pre svega u svаkodnevnom životu, ali i u obrazovanju. Istovremeno daje se ekološki doprinos u očuvаnju životne sredine, a razvija se i humanost i solidarnost kod dece i odraslih. Dvadesetdvoje dece je do sada dobilo pomoć,  prikupljeno je  i reciklirano preko 125 tona čepova, a masovnost akcije govori u prilog tome da će ove brojke  biti daleko veće.

U akciju smo se uključili još septembra  prošle godine. Aktivno učestvuju deca iz svih grupa na teritoriji naše opštine. Uzimajući u obzir humani karakter akcije rado smo prihvatili ideju da budemo deo nje i jako smo zadovoljni interesovanjem dece i njihovom spremnošću da na ovaj način nekome pomognu, kaže u izjavi za radio Koprijan Jelena Milanović, vaspitačica mešovite doljevačke  grupe vrtića “Lane”.

Podestimo prikupljaju se čvrsti plastični čepovi  od mleka, jogurta, majoneza, flomastera, lekova koji imaju plastični čep, navlake za medicinske igle, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi,dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove). Sаkupljene količine čepovа od plаstike se odvoze u reciklažni centar, a ovа аkcijа pre svega pomaže deci sа invaliditetom ili nekom smetnjom u razvoju.

Akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice humanitarno-ekološke organizacije “Čepom do osmeha”, Vanje Petković iz Novog Sada. Vanja je tokom svojih studija pokrenula humanitarnu akciju recikliranja čepova sa ciljem prikupljanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevnica.

Razlog što se ova humanitarna akcija u moru sličnih izdvojila je taj, kaže Vanja u izjavi radio Koprijanu, što je od samog početka bila transparenta, što je ceo tim verovao u ono što radi i što je pomoć uvek stizala do dece kojoj je bila potrebna.

Uspeli smo da zadobijemo poverenje kod ljudi, tako da se i dalje ova akcija širi, jer je interesovanje  sve veće. Drago nam je što smo u prilici da nastavimo da pomažemo bolesnoj deci. Istakla bih da je do sada dvadesetdvoje mališana dobilo pomoć. Bilo bi ih i više, ali neka pomagala su zaista skupa, poput elektomotornih invalidskih kolica ili električnog vertikalizatora   i bilo nam je potrebno nekoliko tona čepova, to jest nekoliko hiljada evra za njihovu kupovinu. Isto tako, s obzirom na to da je ekološka svest kod nas još uvek na niskom nivou, na ovaj način podstičemo i sve oko nas da se odgovorno odnose prema prirodi, tako da je ova naša akcija značajna sa više aspekata, ističe naša sagovornica.

Danas, šest godina od osnivanja, akciju “Čepom do osmeha” podržavaju  i brojne instituciji i kompanije. Svoje humano srce pokazali su vrtići, škole, fakulteti, firme, sportski centri i pojedinci. “Čepom do osmeha” je postala najmasovnija akcija na Balkanu po broju volontera, koja nesebično obavlja ovu misiju, a to je – dečji osmeh, poručuju organizatori.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *