Međunarodni dan mentalnog zdravlja obeležen edukativnom tribinom u Doljevcu

Međunarodni dan mentalnog zdravlja, 10.oktobar, obeležen je edukativnom tribinom od strane Crvenog krsta. Na tribini, koja je održana u holu Javne biblioteke u Doljevcu, je bilo reči o depresiji kao bolesti savremenog čoveka, prepoznavanju, prevenciji i lečenju. Na ovom skupu govorio je dr Aleksandar Tošić koji je istako da je depresija i dalje tabu tema na našim prostorima i a osobe koje od nje boluju su i dalje neshvaćene od  porodice i okruženja.

On je u izjavi za radio Koprijan istakao da su u Srbiji, mentalni poremećaji šesti najveći zdravstveni problem, posle bolesti srca i krvnih sudova, malignih tumora, dijabetesa, opstruktivne bolesti pluća, povreda i trovanja, a ljudi ipak žive u naivnom uverenju da se to dešava “nekom drugom”.

  • Razbijanje stigme i tišine kojom su okruženi takvi pac su važan deo borbe za bolje mentalno zdravlje. Nažalost, duboko ukorenjene predrasudeijenti često su razlog zbog kojeg osobe koje pate od ovih problema izbegavaju da traže pomoć koja im je preko potrebna- istako je dr Tošić.

On je dodao da često osobe koje obole od depresije nisu svesne da je njihova okolina i te kako svesna da sa njima nije sve uredu, a oni sami žele da to prikriju. Česta promena raspoloženja, tuga, nekontrolisani bes, plač i još ako se svakodnevno ponavljaju nisu dešavanja koje okolina ne primećuje. Ako se na sve to nadoveže dekoncentracija na poslu, nepovezane rečenice, odsutnost, tuga, pitanje je dana kada će neko na lep ili manje lep način saopštiti istinu koju oboleli ne želi da prihvati. Zato je prihvatanje ozbiljne depresije stanje koje mora najpre oboleli prihvatiti i ozbiljno se posveti lečenju.

  • Svaka bolest, fizička ili mentalna, dijagnostikuje se kod odgovarajućeg lekara, pa tako i stvarno stanje depresije može utvrditi samo lekar. Ukoliko se osoba oseća depresivno odnosno oseća da je tužna, nevoljna, plačljiva i razdražljiva, da joj je nivo tolerancije nizak, da je beznadežno nesrećna, i to traje dan ili dva, onda govorimo o prolaznom stanju. A ako se ovakva osećanja produži na dve nedelje i duže onda govorimo o depresiji kao bolesti- istako je dr Tošić.

On je dodao da su na današnjoj tribini učesnicima podelili upitnik o samoproceni depresije gde je trebalo da ispitani iskreno  odgovore na pitanja. Na osnovu razultata testa može da se okvirno proceni da li osoba pati od depresije ili ne.

  •  Od neprocenjive vrednosti je da psihičke poremećaje počnemo da tretiramo kao bolest koju treba lečiti. Izlečenje je moguće kod svake osobe koja se sa depresijom suoči i preduzme korake da se izleči. Danas postoji čitav spektar lekova koji uspešno leče depresiju i zato treba što pre obratiti se lekaru- istako je na kraju dr Tošić.

Depresija je izlečiva. Za većinu obolelih prvi korak u lečenju biće tablete antidepresiva i psihoterapija, a mnoge studije su pokazale da kombinovana terapija bolje deluje od samih lekova. Najvažnije je to što u lečenju depresije postoji mnogo mogućnosti,rekao je na kraju dr Aleksandar Tošić.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *