Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević zadovoljan rekonstruisanim objektom Javne biblioteke, najavljuje nova ulaganja

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević sa saradnicima posetio je danas opštinu Doljevac, kao i rekonstruisani objekat Javne biblioteke u koji je resorno ministarstvo uložilo 10 miliona dinara, čime su se stvorili uslovi da ova ustanova kulture kvalitet svojih usluga višestruko poveća i bude okosnica kulturnih dešavanja u opštini Doljevac. Učešće lokalne samouprave iznosilo je 2,6 miliona dinara.

Tom prilikom ministar je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima i najavio dalju saradnju u cilju, kako je rekao, stvaranja uslova za pomeranje granica kulturnih dostignuća. Rukovodstvo ove ustanove, kao i lokalna  samouprava, dodao je, su višegodišnjim aktivnostima prepoznali potebu da se uhvate u koštac sa najvećim izazovima našeg, ali i savremenog društva. – Vredni poštovanja su ovakvi i  slični napori, kao i entuzijazam i pregnuće ljudi iz Doljevca koji se bave javnim posloma, a što se tiče Ministarstva kulture mi ćemo i u narednom periodu, kao i do sada pomoći u cilju pomeranja granica kulturnih dostignuća, jer svi mi, ali i vi ovde imamo bogatu kulturnu tradiciju. Saznao sam, iz razgovora sa vašim opštinskim rukovodstvom, da imate i značajne arheološke lokalitete, koji su sjajni izraz vaše kulturne tradicije i istorije, te ćemo naći  način da i tu pomognemo, da uradimo arheološka istraživanja i da razvijamo turizam, jer ovde ima šta da se vidi.

Ministar je imao poruku i za veliki broj dece koju je video danas u Javnoj biblioteci, na novogodišnjoj predstavi i kreativnoj radionici. –Veliki argentinski pisac Borhes često je govorio da raj zamišlja kao jednu veliku biblioteku, a vi ovde imate jednu vrstu malog raja na zemlji, jer su  knjige plodovi tog zemaljskog raja. Tu ćete, intelektualnim i duhovnim radom, čitanjem, obrazovanjem, postati bolji ljudi. Ja vas već sada vidim kao buduće uspešne pravnike, lekare, sportiste, uspešne poljoprivrednike. Ova sredina vam pruža mogućnosti za tako nešto, a Ministarstvo kulture će nastaviti da pomaže u tome. Iskoristite potencijale koji vam se nude i imajte na umu da je napajanje sa izvora kulture i obrazovanja najbolje ulaganje koje sebi treba da omogućite, jer baš taj trud od vas čini dobre ljude. Nemojte gubiti vreme na kladionice, već gledajte dobre predstave i filmove, čitajte knjige, obrazujte se, igrajte folklor, dajte svoj doprinos zajednici u kojoj živite, naglasio je ministar Vukosavljević, izrazivši želju da Javna biblioteka ponese i ime neke istaknute ličnosti.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić koji se u ime lokalne samouprave zahvalio ministru što je prepoznao potrebe opštine Doljevac. – Nadam se da smo opravdali vaše poverenje i da smo sredstva valjano utrošili. Jako mi je drago što smo već dogovorili i nove projekte, koje ćemo realizovati u narednoj godini.

Direktor Javne biblioteke Bogi Mitić takodje se zahvalio ministru Vukosavljeviću i njegovim saradnicima na razumevanju i odličnoj saradnji, i istakao nastojanje da se sa sličnim aktivnostima nastavi i u narednom periodu.

Podsetimo, uloženim novcem uredjen je eksterijer i enterijer dogradjenog sprata, a radovi su trajali 110 dana. Izvodjač radova je Invest gradnja iz Leskovca. Inače, projekat je realizovan na konkursu Gradovi u fokusu, a aplicirale su lokalne samouprave.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *