Moguć uvid u birački spisak za gradjane opštine Doljevac uoči parlamentarnih izbora

Povodom predstojećih parlamentarnih izbora koji će biti održani 26.aprila, Opštinska uprava opštine Doljevac omogućiće gradjanima uvid u deo jedinstvenog biračkog spiska za područje opštine Doljevac, a na osnovu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Kao i ranijih godina, deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju opštine Doljevac izložen je u sedištu Opštinske uprave opštine Doljevac, na adresi ul. Nikole Tesle 121, i to u prostorijama Opštinske uprave opštine Doljevac na šalteru br. 6, u vremenu od 7 do 15 časova, svakog radnog dana osim nedelje, a najkasnije do dana zaključenja biračkog spiska 10. aprila 2020. godine.

Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su upisani podaci tačni.

Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji opštine Doljevac, mogu podneti opštinskoj upravi svakog radnog dana i subotom, u vremenu od 07 do 15 časova, kažu u doljevačkoj lokalnoj samoupravi.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenje i potrebni dokazi.

Građani mogu od raspisivanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine do najkasnije 5 dana pre dana zaključenja biračkog spiska 10. aprila 2020. godine podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati po mestu boravišta na teritoriji opštine Doljevac (izabrano mesto glasanja). Izabrano mesto glasanja ne može biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj birač ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica. Ovaj podatak ne može se menjati do okončanja izbornog postupka.

U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške opštinske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak  unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *