Najavlјene vremenske nepogode: Upozorenje Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac

Štab za vanredne situacije opštine Doljevac upozorava na potencijalne vremenske nepogode koje će pogoditi područje Srbije, a najavljeno nevreme može zahvatiti i teritoriju opštine Doljevac. Republički hidrometeorološki zavod predviđa intenzivne vremenske neprilike za sredu, 15. maja 2024. godine, širom Srbije. Na zapadu, jugu i jugoistoku zemlje, kao i ponegde u centralnim delovima, očekuje se obilna kiša, praćena lokalnim pljuskovima i grmljavinom, sa prognoziranom količinom padavina od 10 do 30 mm, a lokalno i više.

Štab upozorava na mogućnost bujičnih i urbanih poplava u zonama lokalnih pljuskova. Takođe, jak vetar može izazvati ozbiljne štete na imovini, transportnim sistemima i poljoprivredi, kao i na zelenim površinama. Stanovništvo u područjima pogođenim košavom se poziva da ograniče izlazak na otvoreni prostor bez preke potrebe, zbog potencijalnih opasnosti od pada drveća ili oštećenja objekata.

Stoga, opštinske vlasti su pozvane da preduzmu preventivne i operativne mere na svojoj teritoriji, uključujući mobilizaciju komunalnih službi i subjekata zaštite i spasavanja. Građani se takođe upozoravaju na nepovolјan uticaj vremenskih uslova i potrebu za oprezom.

Jugoistočni vetar, poznat kao košava, koji već duva u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju, očekuje se da će se 15. maja pojačati, zadržavajući svoju snagu do subote. Najjači udari vetra predviđaju se za četvrtak i petak (16. i 17. maja), sa očekivanim brzinama vetra do 28 m/s (oko 100 km/h) na jugu Banata i do 17 m/s (oko 60 km/h) na području Beograda.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Doljevac dodaju da pravovremene pripreme i svest o potencijalnim rizicima mogu značajno doprineti zaštiti imovine i života. Ove mere su ključne kako bi se umanjile moguće štete i posledice koje bi moglo izazvati predstojeće nevreme.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *