Nastavljeno srpsko-makedonsko druženje

Čanovi KUD-a „Branko Čajka“ koje radi pri Udruženju Srba i Makedonaca  iz Tetova, ovih dana su naši gosti.  Saradnja koja godinama postoji izmedju makedonskog udruženja i KPD „Trorečje“ iz Kočana, kao i ovdašnjih folkloraša traje i dalje, na obostranu radost, s ciljem negovanja prijateljstva i očuvanja tradicije i kulture, dva bliska i srodna naroda.

Večeras su gosti iz Makedonije izveli predstavu u Javnoj biblioteci u Doljevcu, a svoje umeće pokazali su i njihovi, ali i naši folkloraši, čanovi KUD-a „Čapljinac“. Druženje se nastavlja sutra kada će Makedonci  posetiti KUD Čaljinac. U tamošnjem Domu kulture od 12.časova, takodje će biti izveden zanimljiv program uz učešće i gostiju i domaćina.

Članovi ovog Udruženja, kako je u razgovoru za radio Koprijan istakla Sonja Trajković Andonov, su uglavnom deca iz mešovitih srpsko-makedonskih brakova, te i oni, kao i njihovi roditelji žele da se upoznaju i sa srpskom kulturom, kao i da što bolje savladaju  srpski jezik, koji ova deca uče u tamošnjim školama samo do šestog razreda.  –Drago nam je što smo drugi put ovde i što nastavljamo saradnju sa doljevačkim prijateljima, kao i zbog toga što smo prilikom prve posete sklopili prijateljstva koja traju i danas, kaže Trajković Andonov. Napomenula bih da naše Udruženje već sedam godina učestvuje u realizaciji dečje pesničke manifestacije „Pišemo i stvaramo na srpkom jeziku“, te je rezultat toga i ova naša poseta, ali i predstava koju smo večeras izveli „Najlepše je djačko doba“ Vlaste Cenića. Ovo je naše drugo izvodjenje, a prvi put je predstavljena publici u Tetovu nedavno, baš kada su nam ovdašnji folkroraši bili gosti i kada je nastala ideja da uzvratimo posetu. Projekat inače, realizujemo uz podršku makedonskog Ministartva kulture.

Martin Pečenović je jedan od naših gostiju, koji je prvi put ovde, iako vuče srpske korene. –Moj pradeda je bio Srbin i drago mi je što sam ovde kod vas i baš mi je lepo. Smešten sam kod mog druga Novaka iz Kočana. Njegov deda je pesnik Vlasta Cenić, čiju pesmu „Nataša“ jako volim.

Inače, makedonski gosti su smešteni po privatnim domovima svojih drugova, a u našem kraju će boraviti do sutra.

Tekt i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *