Nedelja Crvenog krsta u Doljevcu biće obeležena nizom aktivnosti

Crveni krst Srbije obeležio je je 8. maja  Svetski dan Crvenog krsta   temom koju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, a to je:  ”Unstoppable – Nezaustavlјivi” – Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalјe smo zajedno.

Ovaj važni datum mnogim aktivnostima obeležava i Crveni krst Doljevac. Najznačajnija kalendarska aktivnost Crvenog  krsta Dolјevac jeste obeležavanje Nedelјe Crvenog krsta od 8-12. maja  koja se ove godine obeležava pod sloganom „ Nezaustavlјivi“.

U okviru programa obeležavanja Nedelјe Crvenog krsta ova lokalna organizacija sprovodi i aktivnosti poput  uručivanja odgovarajućih priznanja dobrovolјnim davaocima krvi , 11. maja na Nacionalni dan dobrovolјnih davaoca krvi i  podelu paketa podrške porodicama koja imaju  decu sa smetnjama u razvoju.

U planu je i realizacija kvizova „Šta znaš o Crvenom krstu“ i  „Šta znaš o zdravlјu“ , a biće  dodeljene   pohvalnice  pobednicima koji su učestvovali na  likovnom  i literalnom konkursu na temu „Krv život znači“.

Takođe, svake godine, tradicionalno, organizuju posetu bebama rođenim u Nedelјi Crvenog krsta i uručuju pakete sa neophodnim stvarima za novorođenče.

Kako kažu iz ove lokalne organizacije ukoliko epidemiološka situcija bude dozvolila biće organizovan skup  na koji će biti pozvani volonteri Crvenog krsta , predstavnici lokalne samouprave, donatori, predstavnici drugih organizacija i institucija sa kojima Crveni krst ostvaruje saradnju, sredstva informisanja , kako bi se razmenila iskustva u radu, a najzaslužnijima biće  uručena priznanja Crvenog krsta.

Poseban akcenat biće na omasovlјenju organizacije , učlanjivanju novih članova posebno mladih

Tokom 2020. godine, jedan na svakih 12 lјudi širom sveta dobio je neki oblik pomoći od Crvenog krsta ili Crvenog polumeseca – od pomoći u nabavci hrane, lekova, higijenksih sredstava, pomoći u imunizaciji stanovništva lične psihosocijalne podrške do pružanja informacija stanovništvu putem društvenih mreža o Corona virusu.

U Srbiji je svaki četvrti stanovnik tokom prošle godine dobio  neki od ovih oblika pomoći , tako da je  Crveni krst Srbije  svojim različitim humanitarnim programima stigao  do milion i po hilјada   lјudi.

Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca – 8. maj  rođendan  je osnivača Pokreta Anri Dinana. Na globanom planu, Međunarodni Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca svojim aktivnostima i programima pomoći  obuhvati  kroz svoju  mrežu od oko 11,7 miliona aktivnih  volontera i 450.000 zaposlenih, Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca radi u zajednicama u 192 države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *