Nedelja zdravlja usta i zuba obeležena u Doljevcu

OLYMPUS DIGITAL CAMERANedelja zdravlja usta i zuba u Srbiji obeležava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija, a posebno su aktivna deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, nastavnici i roditelji.

Prema rečima dr Mirjane Nikolić, dečjeg stomatologa u doljevačkom Domu zdravlja, i ova ustanova svake godine obeležava ovaj značajni datum. U toku prepodnevnih sati u saradnji sa vrtićem “Lane” u Doljevcu deca predškolskog uzrasta, mešovita i grupa male dece crtanjem na pločniku i predavanjem o zdravoj hrani pridužili su se ovoj akciji. Mališani su u saradnji sa svojim vapitačima nacrtali na pločniku ispred vrtića dečje osmehe i od plastelina napravili su razno voće i povrće.

Kako istiće dr Mirjana Nikolić, doljevačka stomatološka služba radi aktivno tokom cele godine ali u  Nedelji zadravlja usta i zuba intenziviraju svoje aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba.

Ona ističe da kampanja ima za cilj i da se dodatno motivišu pojedinci, porodice, zajednica i donosioci odluka za aktivan odnos prema unapređivanju oralnog zdravlja, obzirom da oboljenja usta i zuba, karijes i parodontopatije, imaju veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski značaj, te predstavljaju javnozdravstveni problem u mnogim zemljama sveta.

Ovogodišnja kampanja se obeležava pod sloganom „Osmehni se zdravo”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *