Nedostatak lekara glavni uzrok velikih gužvi u Domu zdravlja, pacijenti nezadovoljni

Zbog pritužbi na rad Doma zdravlja u Doljevcu, koje su od pacijenata u predhodnom periodu stizale u redakciju Radio Koprijana, naša informativna redakcija pokušala je da, kroz razgovor sa direktorkom ove zdravstvene ustanove dr Vesnom Zlatanović Mitić, dodje do odgovora koji su od značaja za korisnike zdravstvenih usluga, ali i celokupnu ovdašnju javnost. Naime, u poslednje vreme gužve u čekaonicama Doma zdravlja su više nego očigledne, na preglede se čeka i po nekoliko sati, pacijenti vrlo često nemaju pravu infomaciju o tome kada radi njihov izarabrani lekar, a nedoumice postoje i oko intervencije hitnih službi na terenu, van zdravstvene ustanove.

Dr Zlatanović Mitić kaže da je poslednjih dvadesetak dana broj pacijenata povećan zbog respiratornih virusa, koji haraju i našim krajem, ali i da je problem nastao zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, pa Dom zdravlja, pored toga što je dvoje lekara otišlo u penziju, a nekoliko njih je na dužem ili kraćem bolovanju,  nema mogućnost da zaposli nove zdravstvene radnike bez saglasnosti Ministarstva zdravlja. Ni starosna struktura zaposlenih medicinskih kadrova, dodaje, nije povoljna, jer 60 odsto njih ima preko 50 godina.

Ono što mogu da kažem je da u odnosu na isti period prošle godine imamo manje lekara. Naime,  dva lekara su otišla u penziju, jedan lekar je od oktobra prošle godine na bolovanju, a još  troje njih na bolovanju od početka ove godine. Medjutim, još uvek je na snazi Uredba o zabrani zapošljava u javnom sektoru,  tako da ne možemo da angažujemo zdravstvene radnike, niti bilo kog drugog radnika, bez saglasnosti Komisije Vlade RS, koja to mora da odobri. Bez obzira na to mi se stalno, u saradnji sa lokalnom samoupravom, obraćamo Komisiji za kadrove, kao i RFZO-u , da nam, ukoliko postoji mogućnost izadju u susret, tako da se nadam da ćemo u narednom periodu to prevazići. To stanje otežava  rad Doma zdravlja, ali zaposleni ulažu maksimalne napore da se svim pacijentima izadje u susret. Napomenula bih da je od početka godine  povećan broj pruženih zdravstvenih usluga. Najveći broj pacijenata je sa respiratornim infekcijama. Od 01.01. do 25.01.2019. godine  za 5.278 lica je evidentirano  5.957 pregleda odraslih i 1.080 pregleda dece, 9.223 dijagnostičkih usluga i pružene 753 usluge u kućnim uslovima. Pacijenti su dobili 192 uputa za stacionarno lečenje, primili 7.214 ampula i 1.226 infuzija. Pregledi se zakazuju, a pacijenti kojima pregled nije zakazan, primaju se na način propisan procedurom o prijemu i trijaži, gde su definisana hitna stanja. Trijažu obavlja medicinska sestra/tehničar iz tima na mestu kontakta sa pacijentom. Vidno su istaknute sve informacije za pacijente i njihove porodice.

Naša sagovornica ističe da o zdravlju stanovnika opštine Doljevac brine 22 lekara u oblasti opšte medicine, pedijatrije, ginekologije, interne medicine, radiologije i biohemije, a zdrastvena zašita se pruža u centralnoj ustanovi u Doljevcu, u zdravstvenoj stanici u Pukovcu i ambulantama po selima.

Inače, dodala bih da Dom zdravlja ,,Doljevac” pruža  usluge u oblasti primarne zdravstvene zaštite za sve kategorije stanovnika na teritoriji opštine Doljevac u skladu sa svim propisima. Zdravstvena zaštita u našoj ustanovi, dodaje u izjavi radio Koprijanu, organizovana je kroz službe opšte medicine, ginekologije, pedijatrije, stomatologije, kao i specijalističkih  delatnosti, kao što su fizikalna i internistička medicina, zatim kroz dijagnostičke službe, laboratoriju i rendgen, a obavljamo i farmaceutsku delatnost, s obzirom na to da imamo dve zdravstvene apoteke u Doljevcu i Pukovcu. Inače, pored dva pedijatra, koje Dom zdravlja trenutno ima, još jedan lekar je na specijalizaciji, tako da ćemo sa tri pedijatra, još više unaprediti u budućem periodu kvalitet pružene zdravstvene zaštite. Zdravstvena zaštita se inače pruža i u zdravstvenoj stanici u Pukovca i u zdravstvenim ambulantama u Malošištu, Orljanu, Belotincu, Mekišu, Knežici, Rusni, Čečini i Čapljincu, kao i u fabrici „Leoni“ i Domu za odraslana invalidna lica u Doljevcu.  Informacije za sve korisnike zdravstvenih usluga se mogu dobiti 24 časa dnevno na telefon 018/870-124.

Još jedna nedoumica kod ovdašnjih pacijenata je hitna medicinska pomoć na terenu, jer se najveći broj pritužbi odnosi upravo na intervencije lekarskih ekipa van Doma zdravlja, pa je tako bilo žalbi jednog ovdašnjeg stanovnika da hitna služba tokom noći,  nije intervenisala u slučaju njegove bolesne žene, koja, s obzirom na to da je imala bebu u kući, nije mogla do Doma zdravlja. Po nju je, tvrde, bio poslat samo vozač, bez mediciske ekipe. Takodje, devojčica iz Ekonomske škole u Doljevcu je dovezena je u Dom zdravlja tek sat vremena posle poziva lekarima, a obrazloženje lekara uspaničenim profesorima i majci devojčice je bilo da Dom zdravlja nije hitna služba. Još jedna kritika odnosi se na dogadjaj posle Božića kada pedijatar, kako tvrdi otac jednog deteta, nije hteo da pregleda mališana sa visokom temperaturom u 14.25 iako je njegovo radno vreme bilo do 14.30h.

Uredbom o planu mreže zdravstvenih ustanova pružanje hitne medicinske pomoći akutno obolelim i povređenim osobama određeno je da se služba hitne medicinske pomoći za kontinuirani prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja može organizovati samo u opštinama sa preko 25.000 stanovnika. Kontinuirano, 24 časa dnevno u Domu zdravlja funkcioniše Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva sa kućnim lečenjem, hitnom medicinskom pomoći i sanitetskim prevozom.  Rad po pozivu zdravstvenih radnika je još jedan način kojim Dom zdravlja obezbeđuje pružanje dostupne, efikasne i kontinuirane zdravstvene zaštite svim pacijentima na teritoriji opštine Doljevac.

Za konkretne žalbe, direktorka doljevačke zdravstvene ustanove kaže, da svaki slučaj zavisi od procene dežurnog lekara.

Dom zdravlja Doljevac (Foto: Radio Koprijan)

-U okviru noćnog rada imamo organizovanu ekipu koju čine lekar, sestra i vozač, kao i još jednu ekipu, koja radi po pozivu, pri čemu je procena dežurnog lekara da li će da pozove lekara po pozivu, drugu sestru ili vozača, koji će intervenisati na terenu ili ne, kaže dr Vesna Zlatanović Mitić.

To u stvari znači da se hitna medicinska pomoć može dobiti non-stop u objektu Doma zdravlja,  ali ne u svako doba dana ili noći i na terenu, tako da Doljevac nema službu hitne medicinske pomoći, jer naša opština ne prelazi potreban broj stanovnika da bi ova služba bila organizovana.  Ovakvih opština u Srbiji ima 77 , pa i one  kao i opština Doljevac funkcionišu na taj način, pojašnjava direktorka Doma zdravlja.

Dr Zlatanović Mitić dodaje da doljevački Dom zdravlja nedavno dobio značajnu donaciju, novo sanitetsko vozilo, što je doprinelo poboljšanju kvaliteta usluga ove zdravstvene ustanove.

Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe određuje broj vozača prema broju stanovnika. Dom zdravlja organizuje sanitetski prevoz za hitna stanja, kontrolne preglede, otpuste i pacijente koji idu na dijalizu. Sanitetska vozila godišnje pređu oko 100.000 km, a vozila koja ima Dom zdravlja su prešla preko 250.000 i 300.000 km, tako da će donacija koju je Dom zdravlja dobio krajem prošle godine za nabavku vozila za prevoz ležećih pacijenata doprineti unapređenju kvaliteta rada u ovoj oblasti.

Direktorka  Doma zdravlja je na kraju demantovala navode da zdravstvena ambulanta u Čečini nema potrebnu opremu za rad, pa prema tvrdnjama nekih od pacijenata, oni bez obzira na to što dodju u ambulantu na pregled, po recepte ipak moraju do Doljevca, jer u ambulanti nema štampača, kako bi recepti ili uputi bili odštampani.  Ističe i Dom zdravlja u Doljevcu ima  sve potrebne lekove i sanitetski materijal.

Redakcija

Naslovna fotografija: Iustracija

One thought on “Nedostatak lekara glavni uzrok velikih gužvi u Domu zdravlja, pacijenti nezadovoljni”

  1. Svaka čast radio koprijanu na ovom objavljenom textu , ja sam prijavljivao i zalio se , moja supruga je iz texta koja nije dobila med. pomoc … Sram da bude dom zdravlja doljevac , lupetaju i pricaju gluposti u odgovoru , sta nas briga koliko je pacijenata pregledano i koliko je km predjeno san. vozilima … Svi ljudi koji se zale su u pravu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *