U petak, u Beogradu promocija manifestacije “Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu”

Jedna od najdugovečnijih i najpoznatijih doljevačkih kulturnih manifestacija „Susreti prosvetnih radnika, književnih svaralaca za decu“ ove godine obeležavaju značajan i zavidan jubilej, jer će se po dvadeseti put, mnogi učitelji, ujedno i književnici  okupiti u jednoj maloj opštini, a potom priču o ljubiteljima pisane reči i težnji  malih sredina, poput naše, da aktivno učestvuju u kulturnom životu, proneti po celoj zemlji. Najava tog dogadjaja, koji nas očekuje  ovog proleća, biće, za širu javnost, organizovana u petak 1.februara na Filološkom fakultetu u Beogradu, tokom  jubilarnog 60. Republičkog zimskog festivala za profesore srpskog jezika, od 17.30 časova, u slušaonici broj 33.

Prema najavama očekuje se učešće prosvetara iz cele Srbije, a doljevački profesori su pripremili, neuobičajen program za najavu doljevačkih „Susreta“, predstavu „Carevina, slova, snova i stihova“.

Inače, „Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu“ nastali su s težnjom da se nova stranica u istoriji doljevačke škole, koja je nastala promenom njenog imena iz „Josip Broz Tito“ u „Vuk Karadžić“, obeleži i jednom kulturnom manifestacijom. Ta manifestacija je opstala do danas, doduše sa manjim prekidima u radu, tokom godina kada nije bilo lako naći sredstva za ulaganje u kulturu.  Tokom tog perioda, mnoga zvučna imena dolazila su u Doljevac, počev od Mire Alečković, Duška Trifunovića, Dobriće Erića, Ljubivoja Ršumovića i mnogih drugih.

Najnoviji „Susreti“ očekuju nas na proleće, a i ovoga puta priprema se bogat kulturni program, obilazak škola, održavanje književnih večeri, a organizator najavljuje i štampanje Zbornika, kojim bi jubilarni 20. „Susreti“ trajno ostali u analima doljevačke kulturne scene, tim pre jer se poklapaju sa još jednim značajnim dogadjajem 140.godišnjicom OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *