Održan Uskršnji vašar u školi u Šarlincu- Sutra predškolci i prvaci u narodnoj nošnji obilaze selo i pevaju lazaričke pesme

Danas su predškolci PU „Lane“ i prvaci PŠ „Vuk Karadžić“ izdvojenog odeljenja u Šarlincu priredili Uskršnji vašar. U holu škole izložili su rukotvorine, uskršnje dekoracije, čestitke i razne poslastice. U aktivnostima pripreme i realizacije vašara učestvovali su nesebično roditelji, bake, tete.. dok su učenici bili veoma uspešni u reklamiranju samog vašara. Ovo je bila prilika da se deca druže, raduju, ali i razvijaju kreativnost i preduzetnički duh.

  • Deca se uče finansijskog pismenosti, da znaju da prodaja nekog proizvoda nije samo zarađen novac, već da je za izradu tog proizvoda utrošen jedan deo novca, a što je najvažnije uložen je trud. Novac prikupljen prodajom rukotvorina iskoristićemo u skladu sa potrebama i željama naše odeljenske zajednice i ovo je prilika da se zahvalim roditeljima i svim meštanima koji su se odazvali pozivu i bili deo naše uskršnje čarolije- kaže učiteljica Jelica odeljenja u Šarlincu.

Pored preduzetničkog duha, ovim vašarom se neguje i čuva naša tradicija. U prošlosti je bio običaj da se u pretposlednjoj sedmici Uskršnjeg posta naseljima kreću Lazarice, pevaju narodne  lazaričke pesme i sakupljaju jaja koja će farbati uoči Vaskrsa.  Sutra će predškolsci i prvaci u pratnji vaspitačice Nevene Gičevski i učiteljice Jelice Vasić u narodnim nošnjama obići selo i pevati narodne lazaričke pesme, a sve u susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Vaskrsu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *