Nema štrajka u školama u Doljevcu

djaciU osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Doljevcu danas nema štrajka zaposlenih, iako su pojedini sindikati najavili, da neće biti prvog časa  ili da će svi časovi danas biti skraćeni za 15 minuta. Naime, sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) najavili su za danas štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika. Predsednici tih reprezentativnih sindikata Valentina Ilić i Slobodan Brajković rekli su danas novinarima da će štrajk biti organizovan u skladu sa zakonom i da neće biti prvog časa u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.Konferenciji za novinare prisustvovao je i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović koji je rekao da je članovima tog sindikata ostavljeno da sami odluče da li će se pridružiti štrajku.

Sindikat obrazovanja Srbije, po rečima predsednice Valentine Ilić, traži hitne pregovore sa nadležnima u vezi utvrđivanja povećenja zarada za 2017. godinu i to pre usvajanja republičkog budžeta.Brajković je rekao da su plate prosvetnih radnika daleko ispod republičkog proseka i da je najavljeno povećanje od šest odsto malo, ted a prosvetari traže povećanje od 14, 2 odsto. Živanović je rekao da Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost nije doneo odluku o stupanju u štrajk upozorenja ili o skraćenju časova, ali da je svojim članovima širom Srbije ostavljena mogućnost da se pridruže sindikalnim kolegama.On je rekao da je namera tog sindikata da se udruži sa tri druga reprezentativna sindikata i da se kroz zajednički nastup izbore za svoja prava.

U osnovnoj školi Vuk Karadžić u Doljevcu, kao i u svim ostalim isturenim odeljenjima ove škole danas nema štrajka zaposlenih, rekao nam je direktor ove ustanove Goran Ilić i nastava se, prema njegovim rečima, ovija na uobičajen način.

Unija prosvetnih radnika Srbije koja je takođe reprezentativni sindikat, ranije je najavila da će danas, zbog lošeg materijalnog položaja organizovati štrajk putem skraćenja časova za 15 minuta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *