Uskoro usluga “Porodični saradnik”

Sava StevanovicUsluga “Porodični saradnik”, koja će pomagati funkcionisanju ranjivih porodica da se deca iz njih ne izmeštaju, biće uvrštena kao stalna u sistemu socijale zaštite, najavio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević. Reč je o usluzi iz projekta koji je pokrenut 2013. u saradnji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Unicefa.

Sava Stevanović direktor Centra za socijalni rad u Doljevcu je rekao da je “porodični saradnik” nova usluga koja će biti uvrštena u usluge lokalne zajednice.On je kazao da će porodični saradnik saradjivati tesno sa porodicom tamo gde postoje indicije da dete bude izmešteno iz te porodice, i na taj način omogućiti integraciju deteta i njegov ostanak.On očekuje da ova usluga uskoro zaživi i na području opštine Doljevac.

Šef delegacije EU Mjakl Davenport, koji je prisustvovao promociji, rekao je da Srbija napreduje na polju zaštite dece, a da je to i njen zadatak na polju EU integracija.

U izveštaju Evropske komisije naznačeno je, kaže Davenport, da je potrebna efikasnija koordinacija sistema za zaštitu dece.

Srbija je, ipak, uz pomoć EU, istakao je, postigla veliki uspeh na unapređenju položaja dece.

Kako je naveo, EU je dala podršku i projektu osnivanja usluge porodični savetnik.

“Svaka porodica ima potencijal da se menja zbog deteta a mi moramo da prepoznamo one koje to ne mogu same i da im pomognemo”, istakao je Davenport. Početna sredstva za realizaciju projekta, dala je fondacija Novak Đoković čime je omogućeno angažovanje prvih osam porodičnih saradnika, s punim radnim vremenom i po dva u svakoj ustanovi.

Predstavnica fondacije Gorana Džudža Jakovljević rekla je da usluga porodičnog saradnika počiva na pravu deteta, ali i da takve usluge ne smeju ostati na nivou pilot projekta, već da moraju postati deo sistema.

Predstavnik jednog od pokretača projekta, direktor Unicefa u Srbiji, Majkl Sent Lot, pohvalio je Ministarstvo za rad zato što, kako je naveo, dosledno sprovodi reformu unapređenja položaja dece uprkos ekonomskim teškoćama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *