Od 1.marta počinje merenje nivoa radona u školama i vrtićima

U svim školama i vrtićima u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu počeće postavljanje detektora koji mere nivo prirodnog gasa radona kaže Dragan Gejo načelnik Školske uprave u Nišu. OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, ali i predškolska ustanova „Lane“, još uvek nisu dobili detektore za merenje nivoa radona u objektima. Važno je istaći, da ovi detektori ne emituju nikakvo zračenje već služe da pruže informacije o tome da li su deca i osoblje škola i vrtića  izloženi nekom zračenju.

Školska uprava Niš je dobila  330 detektora koji će biti postavljeni u svim školama i vrtićima u sva tri okruga, a reč je o Projektu merenja koncentracije radona u školama i predškolskim ustanovama u Srbiji koji realizuje Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u saradnji sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Kako ističe načelnik Gejo svaka od 120 ustanova, škola ili vrtić, dobiće dva ili tri detektora, a planirano je da postavljanje bude završeno do 1.marta. Direktori ovih ustanova dobiće uputstva kako se detektori postavljaju i na kojim mestima u objektu, a oni će meriti prisustvo ovog gasa tokom naredna tri meseca.

Ovim merenjima biće izvršena kontrola vazduha u školskim i predškolskim objektima, a po isteku merenja detektori će biti poslati u laboratoriju u Švedskoj, gde će biti urađena očitavanja. Rezultati koji budu pristigli daće realnu sliku da li ima većeg prisustva ovog radioaktivnog gasa, za koji stručnjaci ističu da može izazvati karcinom pluća.

Ako je u nekoj školi ili vrtiću zabeleženo veće prisustvo radona uprava te škole dobiće detaljna uputstva kako da otklone ovaj opasni gas, istakao je Dragan Gejo.

Rezultati merenja koncentracije radona u školama i vrtićima biće predstavljeni javnosti.  Radon je prirodan gas bez boje i mirisa. Na otvorenom prostoru je njegova koncentracija jako niska, ali u zatvorenim prostorijama, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama. U organizam se unosi respiratornim putevima i opasan je po zdravlje.

Ovog gasa najviše ima u prizemnim prostorijama, dok na višim spratovima manje prisutan. Tako da će detektori za merenje prisustva radona i njegovih vrednosti biti postavljeni u prizemnim prostorijama škola i vrtića.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *