Od početka aprila 7 požara na području opštine Doljevac

Vatrogasci iz Niša od početka godine intervenisali su 702 puta, od toga 600 puta zbog gašenja požara, rekao je agenciji Beta komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Niš Srđan Nikolić. Što se tiče doljevačke opštine vatrogasci su od početka ovog meseca, kako saznajemo, intervenisali 7 puta. Vatrogasci apeluju da građani ne pale biljne ostatke na nivama i podsećaju  da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Nikolić je dodao da je u istom periodu prošle godine na području Nišavskog okruga bilo 200 požara, prenosi Beta.

„Broj naših intervencija od početka godine značajno je uvećan zbog požara na otvorenom. Bilo ih je od početka godine čak 450, a prošle godine 60. Vatrom je prošle godine bilo zahvaćeno 60-tak hektara zemljišta a ove godine čak 3.000 hektara”, izjavio je je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u svim tim požarima na otvorenom jedna osoba je povređena, ali srećom niko nije stradao.

„Požarima je uglavnom bila zahvaćena trava i nisko rastinje, ali na pojedinim mestima gorela je i šuma. Nekoliko požara bilo je većih razmera, vatrom su bila zahvaćena područja od preko 50 hektara”, istakao je Nikolić.

On je kazao da vatrogasci imaju „pune ruke posla” u vreme kada meštani krenu da spaljuju strnjike i suvu travu na njivama, ali je ove godine zbog suše sezona požara na otvorenom krenula već februara i samo je na kratko prekidana, kada je par dana tokom februara i marta padala kiša.

M.Jovanović/politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *