Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti- Kazne za neodazivanje na preventivne preglede

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju stupio je danas na snagu. Ovaj zakon uvodi obavezne preventivne preglede, a pre svega skrining preglede na rak dojke, grlića materice i debelog creva. Takođe, predviđa i da oni koji se tri puta ogluše o poziv na skrining, a kasnije obole, plate čak 35 odsto lečenja, iako imaju zdravstveno osiguranje. Iz doljevačkog Doma zdravlja poručuju da ova ustanova godinama unazad organizuje ovakve skrininig preglede.

Odluka o uvođenju preventivnih pregleda je neophodna, kao i da je država morala da uradi nešto kako bi podstakla građane da zdravlje proveravaju na vreme.

Obavezni pregledi organizovaće se za tri bolesti za koje se u Srbiji rade skrinig testovi: rak dojke, grlića materice i debelog creva.

Novi zakon predviđa da Domovi zdravlja građane na preventivne, takozvane skrining testove, pozivaju telefonom ili slanjem pozivnog pisma, kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Direktorka doljevačkog Doma zdravlja dr Vesna Zlatanović Mitić kaže da je skrining  vrsta preventivnog pregleda čiji je cilj da se eventualno oboljenje otkrije u što ranijoj fazi.

  • Naša ustanova radi u kontinuitetu skrining preglede. Sve one usluge koje ne možemo da pružimo, odnosno koje nisu predviđene nomenklaturom usluga primarne zdravstvene zaštite, pacijentkinje se upućuju u KC Niš ili Dom zdravlja Niš. Tako izabrani ginekolog  upućuje pacijentkinje na mamograf u neku od zdravstenih ustanova u Nišu, odnosno na Papa test- kaže dr Zlatanović-Mitić.

Što se organizovanog skrininga na rak debelog creva tiče, direktorka ističe, da ova zdravstvena ustanova ovu vrstu preventivnog pregleda sprovodi uspešno već duže vreme.

  • Naša ustanova se nalazi u organizovanom skriningu kolorektalnog karcinoma, jer samo nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji je do sada sprovodilo ovaj preventivni pregled, a među njima i Dom zdravlja Doljevac. A sve ostale preventivne preglede radimo svakodnevno-navela je direktorka.

Kada je u pitanju rak dojke pozivaju se sve žene starosti od 50 do 69 godina, stoji u Uredbi o Nacionalnom programu za rano otkrivanje karcinoma dojke u Republici Srbiji.
Organizovani skrining raka grlića materice obuhvata žene starosti od 25 do 64 godine, a kolorektalnog karcinoma stanovništvo oba pola  od 50. do 74 godine.

Dr Zlatanović-Mitić je dodala da je tokom vikenda, u okviru akcije Ministarstva zdravlja, ova ustanova pružila 135 besplatnih pregleda. I

Podsetimo, tokom ove akcije besplatnih pregleda pacijentima je kontrolisan nivo šećera u krvi, visina krvnog pritiska, a rađen je i kontrolni EKG.

M.Jovanović

One thought on “Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti- Kazne za neodazivanje na preventivne preglede”

  1. Sreća naša sto na čelu Doma zdravlja imamo ovako sposobnu ženu.Nema redova,zna se tačno koja ambulanta od koliko sati radi,hitna služba savršeno funkcioniše…..cveta zdravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *