OŠ “Vuk Karadžić” spremna za održavanje probne male mature

Doljevački učenici osmog razreda, kao i njihovi vršnjaci u celoj zemlji imaće u petak 12. i subotu 13.aprila priliku da na probi male mature provere svoje znanje i to dva meseca pre one prave provere. 191 mali maturant na teritoriji opštine Doljevac imaće priliku da se testira, rečeno je Radio Koprijanu u upravi škole. Inače, i na probnoj maloj maturi, kao i na onoj pravoj, juna meseca učenici će rešavati testove iz matematike, maternjeg jezika, kao i kombinovani test.

U doljevačkoj Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, sve je spremno za državanje ovog probnog testiranja. –Prvog dana probnog završnog ispita učenici će rešavati zadatke iz matematike, dok će drugog dana raditi zadatke im maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testa, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju, biologiju. Test iz matematike počinje u petak u 12 časova, a  u subotu od devet i to rešavanjem testa iz srpskog jezika.  Kombinovani test se radi u 11.30, sa pauzom od pola sata između dva dvosatna termina, rekao je Radio Koprijanu direktor ove obrazovne ustanove u Doljevcu.

A sistem bodovanja ostaje isti kao i na završnom testu – iz maternjeg jezika može se dobiti najviše 13 bodova, kao i iz matematike, dok kombinovani test donosi najviše 14 bodova.

Testove za aprilsku proveru znanja osmaka škole će da preuzimaju sa portala Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Svaka škola imaće svoj pin kod, pomoću koga će preuzeti testove.

Đaci moraju da donesu đačku knjižicu, testovi ne mogu da se popunjavaju grafitnom olovkom, a probni završni ispit organizuje se u fiskulturnoj sali, kao na maloj maturi.

Cilj probnog završnog ispita je da učenici i nastavnici vide kako će izgledati završni ispit i da se pripreme na procedure koje ih čekaju na samom ispitu, tako da ako ovu probu shvate oziljno, stečeno znanje im može višestruko koristiti na pravoj proveri znanja, dodaje Ilić.

A pravi završni ispit za osmake biće organizovan 17,18. i 19. juna. Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Učenik iz osnovne škole nosi do 60 bodova, dok će na tri testa maksimalan broj bodova biti 40.

J.K./D.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *