Od ponedeljka vakcinacija doljevačkih pacijenata protiv gripa

vakcinacija
foto:ilustracija

Doljevački Dom zdravlja će, prema planu distribucije, dobiti oko 450 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Već u ponedeljak, vakcine će biti podeljene svim ambulantama na teritoriji naše opštine, pa će pacijenti uz nalog izabranog lekara, moći da prime cepivo. Vakcina koja će biti dostupna u ambulantama je inaktivisana, split vakcina, proizvođača Sanofi Pastera, a ona osim tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa.

Kako kaže primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović, iz doljevačkog Doma zdravlja, sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, pacijentima koji boluju od šećerne bolesti, imaju poremećaj  rada bubrega, kao i  osobama sa oslabljenim imunitetom. Prema njenim rečima vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine.

Ove godine možemo očekivati jači virus gripa, kažu epidemiolozi,s obzirom da epidemiološki podaci pokazuju da je njegova aktivnost na visokom nivou na južnoj hemisferi, gde trenutno traje epidemija.

Dominantan je tip virusa AH3N2, koji se nalazi u ovogodišnjoj vakcini.

Vakcinacija protiv gripa veoma je važna, kaže primarijus dr Dušica Miočinović Radovanović pogotovu za hronične bolesnike. Kako kaže njena efikasnost je više od 80 odsto. Besplatnu vakcinu i ove godine dobiće sve osobe koje žive u centrima za negu starijih lica i osobe koje ih neguju, zdravstveni radnici koji su u stalnom kontaktu sa bolesnicima, svi stariji od 65 godina, plućni, srčani, bubrežni i endokrinološki hronični bolesnici, zaposleni u vojsci i policiji. Takođe, vakcina se preporučuje od 14. nedelje trudnoće, posebno onim trudnicama kojima će treći semestar biti u vreme očekivane epidemije u februaru i martu.

Svi ostali građani, koji ne spadaju u rizičnu kategoriju, ukoliko žele mogu da se vakcinišu, ali cepivo moraju da plate, odnosno da ga kupe u apoteci ili u nekom od zavoda za javno zdravlje.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *