Odložen test iz matematike, 200 doljevačkih djaka zbunjeno napustilo polaganje

Za danas planirani test iz matematike u okviru male mature za djake u Srbiji odložen je za četvrtak. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je medijima da je do odlaganja došlo zbog toga što su testovi za male maturante “provaljeni”.

Naime, prema njegovim rečima to se dogodilo u nekoj školi, gde je neko otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Dodaje da se još uvek ne zna gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija i najavljuje smene odgovornih.Takodje je istakao i da je ovo poslednja godina da ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno”.

I oko 200 stotine doljevačkih malih maturanata danas je došlo na  test iz matematike, ali su  ostali zatečeni iznenadnim odlaganjem polaganja.

Školama su inače, rano jutros poslati mejlovi u kojima se navodi da danas polaganja neće biti. Testovi su inače stigli u obrazovne ustanove, a prema rečima direktora škole u Doljevcu Gorana Ilića, paketi sa zadacima, nakon dopisa iz Ministarstva, nisu otvarani, tako da djaci nisu ni počeli rešavanje testova.

U Ministarstvu dodaju da se  termin održavanja kombinovanog testa neće  menjati i ispit će biti održan u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita za školsku 2018/2019. godinu, odnosno, u sredu, 19. juna, kaže se u saopštenju. Ministarstvo dodaje da se sve ostale aktivnosti u vezi sa upisom učenika u srednje škole nastavljaju po utvrđenom Kalendaru.

Medjutim, na sutrašnjem polaganju osmaci će raditi rezervni kombinovani test, a ne onaj koji je prvobitno planiran.

Inače, sve škole su u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali i sa zadacima iz kombinovanog testa, tamo gde su ih već preuzeli, nova je instrukcija Minsitarstva prosvete nekon što je test iz matematike “procureo” u javnost pre nego što je testiranje počelo.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *