Odložena poseta direktora Srbijavoda opštini Doljevac, zbog hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost

Poseta predstavnika Srbijavoda na čelu sa direktorom Goranom Puzovićem, opštini Doljevac, odložena je, zbog hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost koja će u 13 sati biti održana u Beogradu. Za danas je naime bio najavljen obilazak radova koje ovo preduzeće realizuje u opštini Doljevac na unapredjenju sistema zaštite od poplava.

Podsetimo, do sada su realizovana tri projekta i to u Šarlincu na Toplici, priobalje Jugbogdanovačke reke kod ušća u Toplicu i Puste reke oko ušća u Južnu Moravu, a ovih dana uveliko se obavljaju i radovi na četvrtom projektu, naToplici u Doljevcu, kod Doma sa stara i odrasla invalidna lica.

Naime, kako kažu iz Srbijavoda, u Šarlincu, na jednoj od kritičnih tačaka na toku Toplice kroz opštinu Doljevac realizovani su radovi na obezbeđenju propusne moći neregulisanog korita reke Toplice, sa sanacijom proseka i zaštitom roliranim kamenom na desnoj inundaciji, presecanje korita reke Toplice, a u cilјu zaštite sela Šarlinac. Urađena je kamena obaloutvrda na levoj obali koja dodatno stabilizuje i sprečava urušavanje obale usled porasta vodostaja i izvedena 4 stabilizaciona praga u cilјu konsolidacije. Vrednost ovih radova bila je 44,3 miliona dinara bez PDV-a.

Takodje, s ciljem zaštite od poplava na Jugbogdanovačkoj reci obavljeni su radovi na sanaciji i čišćenju u zoni ušća u Toplicu u dužini od 1300 metara. Naime, obavljeno je čišćenje i profilisanje korita reke sa cilјem povećanja proticajnog profila, osiguranje leve i desne obale reke u zoni ušća izradom kamene obaloutvrde, a uradjen je i tzv.mokri prelaz u zoni prelaza atarskog puta preko reke. Za te namene izdvojeno je 14,2 miliona dinara, ne uključujući PDV.

Obavljaju se i radovi na redovnom održavanju, te je tako obavljena sanacija oštećenja obala i dna regulisanog korita Puste reke, uzvodno od ušća u Južnu Moravu, u dužini od 1,5 kilometara, za šta je izdvojeno 5,6 miliona dinara bez PDV-a.

Takodje, kako bi se obezbedila propusna moć neregulisanog toka reke Toplice u Doljevcu, kod Doma za stara lica Toplice, obavljaju se radovi koji obuhvataju sanaciju proseka i zaštitu roliranim kamenom na desnoj inundaciji, tako što se proširuje poprečni profil reke radi povećanja propusne moći. Isto tako projektom je predvidjeno nadvišenje desne obale i zaštita kamenom obaloutvrdom, a vrednost ovih radova je skoro 24 miliona dinara, bez PDV-a.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *