Одумире ли ћирилица?

властаСрпско писмо, ћирилица – мртва слова на папиру! Тако би, упозоравају лингвисти, и буквално могло да буде ако се наш однос према овом писму убрзо не промени и ако се врло пажљиво и упорно не буде инсистирало да се користи што је више могуће. То што закон каже када би ћирилица морала да се користи, што ју је Устав заштитио и ставио на високо место, не значи ништа када се, без казне, ова правила свакодневно крше. Писмо које нам је до половине 20. века било једино, током последњих неколико деценија постало је реликт у “рођеној” земљи тако да нам прети страшна опасност да се за две-три деценије пробудимо и схватимо да нико не користи ћирилицу.На извесност ове могућности упозоравају и наши лингвисти јер, како наглашавају, деца су нам са свих страна “затрпана” латиницом.  Наш саговорник на ову тему био је Власта Ценић професор српског језика и књижевности  и песник из наших крајева. Преноси нам 15 разлога у прилог коришћења ћириличног писма.

 1. Ћирилица је лепше, калиграфскије писмо. Користити неко друго писмо је помањкање осећаја за лепо.
 2. У другим писмима имамо двословља попут ђ, љ њ, у ћирилици таквих слова нема, па је она самим тим функционалнија. То је лингвистички разлог.
 3. Упркос многим променама ћирилица је остала једино писмо Срба православаца, па је то историјски разлог.
 4. Ћирилица је изразито обележје културе српског народа.
 5. Писмо православних Словена је ћирилица, што значи да се њом служе или би требало да се служе сви православни словенски народи.
 6. Ту су и морални разлози.
 7. Настанак ћирилице је везан за мисионарску делатност Ћирила и Методија, тако да ово писмо представња везу са православном духовношћу.
 8. Познавајући културно-историјски и национално-државни интерес, Устав РС у члану 10. напомиње да је у службеној употреби у нашој земљи српски језик и ћирилично писмо. Ова уставна одредба би требало да буде обавезујућа за све.
 9. Ћирилица је мера нашег индентитета, интегритета и суверенитета, што је политички разлог за њену употребу.
 10. И међународне институције признају да је ћирилица једино српско писмо. По класификацији УНЕСКО наводи се да је Вукова ћирилица српско писмо.
 11. Имамо и економске разлоге.
 12. Пегагошки разлози.
 13. Психолошки разлози.
 14. Социолошки разлози у прилог коришћења ћириличног писма.
 15. То је и српски бренд , нешто што одликује српски народ,  а може бити и најбоља српска реклама. Идеја да ће латиница привући туристе потпуно је погрешна. Узмимо Грке на пример, они љубоморно чувају своје писмо. То је и туристички разлог за њену употребу.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *