Opština Doljevac: Startuje usluga “Pomoć u kući”, uskoro i “Lični pratilac deteta”

Usluga „Pomoći u kući“ za stare i bolesne iz opštine Doljevac opet je moguća za oko 90 osoba sa naše teritorije, zahvaljujući sredstvima Ministarstva rada i zapošljavanja, Ministarstva bez portfelja i lokalnoj samoupravi. Danas je tim povodom u ime opštine Doljevac, ugovor sa predstavnikom Udruženja „Inkluzija danas“, Ivicom Krstovićem, i šest gerontodomaćica koje su angažovane po ovom projektu, potpisala načelnica opštinske uprave Gordana Cvetković.

Ugovor se potpisuje na 6 meseci, rekla je u izjavi Radio Koprijanu načelnica Cvetković. Svaka gerontodomaćica brinuće o 15 osoba kojima je potrebna pomoć u pripremi hrane, nabavci lekova i drugih potrepština i ćišćenju kuće, pet dana u nedelji, od ponedeljka do petka, do 15. novembra, a na ovom poslu biće angažovane već od sutra.

Usluga pomoći u kući postoji već osam godina na teritoriji opštine Doljevac, a svake godine organizuje se i obuka angažovanih gerontodomaćica, mada se kako kaže naša sagovornica, vrlo često za ovaj posao javljaju osobe koje već imaju iskustva u tome.

Takodje, opet će biti pokrenuta i usluga „Lični pratilac deteta“, ističe načelnica, ovoga puta za četvoro dece sa naše teritorije kojima je ova vrsta pomoći potrebna, dvoje u Malošištu, i po jedno dete u Orljanu i Belotincu. Korisnici usluge lični pratilac deteta su deca sa smetnjom u razvoju, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovani proces, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole. Svrha usluge jeste pružanje odgovarajuće individualne i praktične podrške deci radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, radi uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

Usluga “Lični pratilac deteta” startovaće od septembra, s početkom nove školske godine.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *