Opština nudi poljoprivrednicima zemljište u zakup

Obradivo zemljište u državnoj svojini na teritoriji opštine Doljevac i ove godine dostupno je zainteresovanim poljoprivrednicima, koji ga, u zavisnosti od kulture koju žele ga gaje, mogu zakupiti na kraći ili duži rok, odnosno u trajanju od jedne do deset godina za ratarske kulture, ili pak  na 20,30 godina ukoliko se odluče za sadnju neke voćne vrste.  Da bi to omogućila doljevačka lokalna samouprava je na nedavnoj sednici donela akta kojima se ova oblast reguliše.

Ove godine je, prema rečima načelnika za privredu i finansije u opštini Doljevac, Jovice Pešića, zainteresovanim poljoprivrednicima na raspolaganju oko 72 ha zemlje čiji je vlasnik država, a u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i uputstvima Uprave za poljoprivredno zemljište. Pored toga, tridesetak hektara je, kako kaže, već godinama u zakupu, a četvoro poljoprivrednika iz opštine Doljevac, na tim površinama gaji ratarske kulture, dok je jedna parcela predvidjena za zasade višnje, ukoliko se dobije odobrenje nadležnih. Neke od parcela nalaze se u Belotincu i Šarlincu.

Inače, prema podacima lokalne samouprave u opštini Doljevac ima ukupno oko 400 ha zemljišta kojem gazduje država, ali se ne može sve iskoristiti za davanje u zakup za poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom na to da je odredjen broj parcela pod šumama, jarugama, šipražjem ili je pak vraćen starim vlasnicima po pravosnažnim sudskim presudama.

Godišnja cena zakupa je 814 evra u dinarskoj protivrednosti za svo izdato zemljište, uz saglasnost nadležnog Ministarstva, s tim što poljoprivrednici plaćaju unapred zakup za prvu i poslednju godinu korišćenja zemljišta, čime se stiče sigurnost u naplati potraživanja. Taj novac dele opštine i država, koje zajedno učestvuju u i upravljanju zemljištem i u naplati. Prema propisima, opštinama pripada 40 odsto zakupnine, dok država ubire 60 odsto od ukupne vrednosti.

Inače, kako dodaje Pešić, ove godine je prvi put  ovaj program popisa i klasifikovanja poljoprivrednog zemljišta u opštini Doljevac, uradjen na portalu Uprave za poljoprivredno zemljište, a Komsija je bila u obavezi da svaku  parcelu  pojedinačno sagleda i predloži  za izdavanje u zakup ili za druge načine korišćenja uz pružanje obrazloženja za takav predlog.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *