Lazareva subota: Osvećenje vrbice u hramovima u opštini Doljevac

Povodom Lazareve subote ili Vrbice, 20.aprila, hramovi na teritoriji opštine Doljevac vršiće Večernju službu i osvećenje vrbove grančice.

Večernja služba na Lazarevu subotu, 20. aprila, u crkvama Svete Petke u Orljanu i Svetog Romana u Belotincu počinje u 16 sati, a u crkvama Svetog Nikole u Pukovcu, Svete Petke u Ćurlini i Svetog Arhangela Gavrila u Kočanu počinje u 17 sati.

Lokalni sveštenici pozvali su  duhovnu decu da zajedno podele hrišćansku radost i prisustvuju službi, jer Lazareva subota je jedan od najomiljenijih praznika  pogotovo među decom. Ova svetkovina se obeležava u poslednju, šestu nedelju Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na svečani ulazak Hristov u Jerusalim.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko”.

Na ovaj dan Isus Hristos vaskrsao je Lazara iz groba. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Vaskrs.

Prema jevanđelskom predanju, Hristos je stigao u Vitaniju četiri dana posle smrti Lazareve, oživeo ga i digao ga iz groba, pa je taj praznik poznat i kao Vaskrsenje Lazara Četvorodnevnog.

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika. Vaskrsenje Lazarevo naljutilo je prvosveštenike i, kako kaže jevanđelsko predanje, neposredan je povod za odluku judejske skupštine o pogubljenju Spasitelja.

U nedelju, 21. aprila, biće služena Liturgija povodom svečanog ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, u narodu poznatiji kao praznik Cveti. Liturgije počinju u 8 sati.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *