Opštini Doljevac 3,75 miliona za realizaciju projekta “Pomoć u kući”

Projekat “Pomoć u kući” nastaviće da se realizuje na teritoriji opštine Doljevac i ove godine, zahvaljujući sredstvima koje je opština dobila iz Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih područja. Ugovor, vredan 3,75 miliona dinara, s ministrom Novicom Tončevim potpisao je u Oficirskom domu u Nišu Bratislav Jovanović iz opštine Doljevac.

Usluga “Pomoć u kući” podrazumeva pružanje pomoći osobama preko 60 godina starosti i osobama sa invaliditetom, deci sa smetnjama u razvoju, osobama sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama, a u cilju smanjenja siromaštva što je od izuzetnog značaja za nedovoljno razvijena područja, poput našeg, gde je udeo starih ljudi u ukupnom broju stanovnika 27 odsto.

Ovim projektom biće angažovano 5 negovateljica i jedan stručni radnik sa licencom, a predvidjeno je da se realizuje ukupno 6 meseci, tokom 5 dana u nedelji.

Usluga “Pomoć u kući” na teritoriji opštine Doljevac, kako kažu u ovdašnjoj lokalnoj samoupravi, uspešno se realizuje od 2018. godine.

Inače, za projekte koji imaju za cilj razvoj nedovoljno razvijenih područja, izdvojeno je ove godine ukupno 245 miliona dinara, a ugovore o dodeli sredstava potpisali su predstavnici 38 opština, od ukupno njih 44 koliko se nalazi u IV grupi nerazvijenosti. Novac je dodeljen za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, adaptaciju i obnovu objekata u obrazovanju, zdravstvo, vodoprivredu, socijalnu zaštitu, turizam, kulturu, sport i mnoge druge oblasti. Takođe, su značajna sredstva izdvojena i namenski namenjena za nabavku nove i obnovu dotrajale opreme za sisteme i objekte kojim raspolažu lokalne samouprave, a koje su od posebnog značaja za normalan život stanovništva siromašnih krajeva.

J.Kozomara

Naslovna fotografija: Južne vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *