Otkazana Likovna kolonija Koreni u Konjarniku, domaćin ipak “za svoju dušu” okupio nekoliko gostiju

Već deset godina u selu Konjarnik u opštini Žitoradja vrvi kao u košnici, a prelepi pejzaži i bajkovit pogled koji se pruža na okolinu, biva prenet na platna i ovekovečen na tradicionalnoj Likovnoj koloniji Koreni. Samo najlepše utiske, kako ističu, svi slikari koji su posetili ovaj kraj i domaćinstvo Sikija Dimčića, na čijem se imanju kolonija od njenog osnivanja održava, odnesu sa ovog mesta, a mnogi od njih godinama se tamo rado vraćaju, jer je taj kraj, vrhunska inspiracija za motive koji nastaju pod veštim kičicama slikara.

Nažalost, Narodna biblioteka u Žitoradji koja je, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, organizator ovog značajnog letnjeg dogadjaja, prvi put posle deceniju duge tradicije, bila je primorana da zbog pandemije koronavirusa otkaže Likovnu koloniju u Konjarniku, ali uz nadu da će sledeće i svake naredne godine Konjarnik, kao i mnogo puta ranije, biti centar likovne umetnosti u ovom delu zemlje.

Ipak, domaćin ovog dešavanja Siki Dimčić, na čijem se imanju kolonija godinama organizuje, odučio je samoinicijativno da, s ciljem održavanja kontinuiteta i tradicije, okupi nekoliko umetnika, svojih prijatelja, kako bi simbolično bila obeležena ova manifestacija značajna i za Konjarnik i za opštinu Žitoradja. –Troje mojih prijatelja slikara Rade Jović Ujkin iz Leskovca, Ljubiša Živadinović iz Niša i Branislav Milenković Palma iz Brze bili su nekoliko dana moji gosti. Pozvao sam ih jer nisam želeo da prekinem tradiciju. Kao podsetnik na naše simbolično druženje ostale su mi njihove slike. Nadam se da će iduće godine ova priča biti nastavljena i da ćemo se družiti kao i pre.

Inače, ova Likovna kolonija pored umetnika iz naše zemlje, s godinama je privukla i slikare iz inostranstva, a mnogi od njih više puta vraćali su se u Konjarnik, mesto s kog se pruža divan pogled, tako da im motiva i inspiracije svakako ne manjka.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *