Počela mala matura- U Doljevcu polagalo 155 osmaka

Danas su đaci u Srbiji, polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, počeli polaganje male mature. U opštini Doljevac polaganje male mature počelo je na vreme i kako kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić rešavanje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, proteklo je bez problema, a od 159 učenika, samo četvoro đaka nije došlo.

Dodaje, da kao i svake godine rešavanje testova se odvija u školi u Doljevcu, a ovog puta sa Ministarstvom unutrašnjih poslova je detalјno razrađen plan obezbeđivanja bezbednosti kako bi završni ispit protekao u najbolјem redu i deca bila bezbedna.

Sutra će đaci rešavati test iz matematike, a sreda 29. jun je rezervisana za kombinovani test koji obuhvata pitanja iz oblasti istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Roditelјi će uvid u preliminarne rezultate imati od 9 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 1. i 2. jula.

Da podsetimo, ove školske godine su sprovedena dodatna unapređenja i sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu obavlјaće se bez podnošenja ijednog papira putem portala Moja srednja škola. Umesto sedam mesta koje su roditelјi do sada morali da posete (u školi i onlajn) od prošle godine jednim pristupom na portalu Moja srednja škola mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

Prvi put ove godine učenicima je omogućena i priprema za završni ispit preko funkcije eVežbaonica na portalu Moja srednja škola. eVežbaonica, koju je dostupnom učinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja, puštena je u funkciju 10. juna i do sada je urađeno 30.338 onlajn-testova iz maternjeg jezika, 19.090 testova iz matematike i ukupno 83.150 testova iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije. Za dve nedelјe, otkako je eVežbaonica dostupna učenicima, u okviru pomenutog broja urađenih testova urađeno je ukupno 2.651.667 zadataka.

Iz preventivnih razloga, roditelјi će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe iz Republike Srbije. Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaklјučano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 5. jula.

I ove godine lista želјa moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelјi će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *