Počela predizborna tišina

U ponoć je počela predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta. U nedelju, 17. decembra, održavaju se vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u više od 60 gradova i opština. Građani opštine Doljevac glasaće na ukupno 37 biračkih mesta, što se tiče lokalnih izbora 3 stranke predale su  liste za budući opštinski saziv, a za učešće na parlamentarnim izborima RIK je proglasio 18 lista.

Pošto će lokalni izbori biti održani istog dana kada i parlamentarni, Zakonom o lokalnim izborima predviđeno je da se glasa na istim biračkim mestima, a glasanje sprovode isti birački odbori.

Na sam dan glasanja, u nedelju 17.decembra od 7.00 do 20.00 dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava. Izborna tišina treba da obezbedi građanima da se sve poruke i obećanja slegnu kako bi bez dodatnih pritisaka, razmislili i doneli odluku o tome za koga će glasati.

Tokom izborne tišine zabranjeno je u medijima i na javnim skupovima da se objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zakonom o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica. To se odnosi na televiziju, radio, štampane medije, ali i na internet portale koju su registrovani kao mediji, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *