Počelo testiranje đaka prvaka u opštini Doljevac

decaŠkole u Srbiji počele su  da primaju prijave za upis đaka u prvi razred osnovne škole. Procene Ministarstva prosvete su da će od 1. septembra u školske klupe sesti do 70.000 prvaka, a ove godine u školu polaze mališani rođeni od 1. marta 2010. do kraja februara 2011.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” u Doljevcu završila je upis dece i početkom ove sedmice počela je sa testiranjem budućih prvaka. Prema rečima Dragane Marković, psihologa pomenute škole, ove godine, prema spisku koji su dobili iz predškolske ustanove, ima  174 budućih prvaka. Do sada  su roditelji upisali u Doljevcu, sa propadajućim selima, 63 deteta, u Pukovcu 47, u Malošištu 29, a u Belotincu 21 dete. Kako kaže, roditelji su već dobili raspored , kog dana  i u koliko sati je predviđen susret sa detetom  i nada se da neće biti nikakvih problema prilikom  dolaska dece na testiranje.

Kako ističe, testovi,  koje prolaze budući prvaci, pokazuju stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti i daju sliku o detetu .

Dete takođe, kako tvdi psiholog Dragana Markovic, treba da zna da imenuje predmete koji su u svakodnevnoj upotrebi i da pravilno izgovora i upotrebljava što više reči.

Ona je podsetila da roditelji , koji zakasne sa upisom i testiranjem deteta,  mogu to učiniti tokom leta, tačnije do kraja avgusta.

U školama će mesta biti za sve prvake, a kako je osnovno obrazovanje obavezno, zaprećene kazne za roditelje ili staratelje koji ne upišu dete u školu su od 5.000 do 50.000 dinara.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *